pátek
19. července 2024
svátek slaví Čeněk
Pat a Mat
© Zdroj: https://www.facebook.com/ctenice



Pat a Mat... a je to!

CTĚNICE: Český loutkový animovaný seriál o dvou nezničitelných kutilech byl vytvořený režisérem Lubomírem Benešem a karikaturistou Vladimírem Jiránkem v roce 1976. Každá epizoda se točí kolem dvou hlavních postaviček, Pata a Mata, dvou sousedů dostávajících se do všemožných zapeklitých situací, které vzejdou z jejich vlastních chyb. Pokaždé se problémy snaží vyřešit po svém, nějakým neobvyklým způsobem, případně nevhodnými a naprosto nepoužitelnými nástroji, a tak si svou situaci ještě víc zkomplikují. Optimistická nálada je ale nikdy neopouští, nad maléry druhého jen zakroutí hlavou, a nakonec své potíže vyřeší, i když tím nejméně efektivním způsobem. Interaktivní výstava, jejíž nedílnou součástí je animační dílna a hry pro malé i velké návštěvníky, instalovaná ve výstavních sálech v přízemí zámku Ctěnice, představuje historii tohoto animovaného filmu, originální scény z natáčení, kino s projekcí filmu Pat a Mat ve filmu (2016, 80 minut). 

 

od 01.07.2021 do 03.01.2022
Autor článku: 
Martina Hoffmanová

Pat a Mat se poprvé objevili na televizních obrazovkách v roce 1976 v krátkém filmu „Kuťáci“. Později jsme je mohli vidět v krátkých příbězích s názvem „A je to!“, kde postavičky dostaly svůj finální vzhled. Další díly seriálu vznikaly pro produkční společnost Krátký film Praha. Od roku 1989, kdy získali tito dva šikulové jména Pat a Mat, se také přejmenoval název celé animované série. Pat je menší, tlustší, na hlavě má rádiovku a nosí žluté tričko. Mat je vyšší, hubenější, na hlavě má kulicha a nosí červené tričko. Během vytváření hlavních postav měli autoři v hlavě především dospělé publikum, ale seriál se stal velmi oblíbený u všech věkových kategorií a brzy se rozšířil i do zahraničí. V rozmezí let 1976–2005 bylo vytvořeno 90 epizod seriálu. V současné době existuje již 103 dílů seriálu. Posledních 13 dílů ze série „Pat a Mat nás baví“ produkovalo studio Patmat film, s. r. o. Nové epizody režíroval Marek Beneš, syn Lubomíra Beneše (www.patmat.cz).

V rámci výstavy je realizována celá řada doprovodných programů a komentovaných prohlídek, včetně výukových programů.

 

DOPROVODNÉ PROGRAMY PRO VEŘEJNOST

11. 9. 2021           Jablkobraní

27. 11. 2021         Advent s Patem a Matem

4. 12. 2021           Adventní řemeslné dílny

 

PROGRAM PRO ŠKOLY, ZÁJMOVÉ SKUPINY A LETNÍ PŘÍMĚSTSKÉ TÁBORY

Kutilovy trampoty

Lektorský program k interaktivní výstavě Pat a Mat…a je to! seznámí žáky s historií natáčení animovaného filmu a ukáže jim, jak vznikají scény z jejich oblíbených večerníčků a seriálů. Žáci zjistí a vyzkouší si, na jakém principu funguje praxinoskop, a kdo má na svědomí jeho sestrojení. K výstavě je přípravný pracovní list, díky kterému žáci neminou žádný z připravených úkolů.

Vhodné pro: MŠ, 1. st. ZŠ

Rezervace na e-mailu: lektorctenice@muzeumprahy.cz

 

Vernisáž proběhne ve čtvrtek 1. 7. 2021 v 17.00 hodin.

Tisková konference se koná v rámci slavnostního zahájení výstavy.

 

Otevírací doba v Zámeckém areálu Ctěnice

pondělí–středa: zavřeno

letní období: 1. 4. – 31. 10. 2021

čtvrtek–neděle: 10.00–18.00 hod.

zimní období: 1. 11. 2021 – 31. 3. 2022

čtvrtek–pátek: 10.00–16.00 hod.

sobota–neděle: 10.00–18.00 hod.

státní svátky: 5. a 6. 7. 2021 a 28. 10. 2021 – otevřeno 10.00–18.00 hod.

Doprava MHD

autobus 159 a 182 ze stanice Vysočanská (metro B) nebo Letňany (metro C) do zastávky Ctěnický zámek

 

muzeumprahy.cz

 

 

 
 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024

ČR: Nové Mexiko, podivný zapadákov plných prazvláštních individuí, kde vládnou drogy, zločin, ale i vypracované svaly. Režisérka Rose Glass si pro svůj druhý snímek, adrenalinem napumpovaný thriller Zatracená krvavá láska, vybrala téma ženské síly, pomsty a žhnoucí vášně. Britská autorka do své pocty retro žánrovým snímkům obsadila hvězdná jména jako Kristen Stewart, Ed Harris nebo Dave Franco. Snímek měl svou slavnostní premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde se setkal s nadšenými ohlasy kritiků i diváků. Magazín Harper’s Bazaar o filmu tvrdí, že „jeho nespoutaná energie vás definitivně rozpálí,“ server Screen Rant říká, že se jedná o „vzrušující podívanou od první vteřiny až do úplného konce“. Očekávanou novinku z produkce A24 uvedl do kin distribuční společnost Aerofilms 18. července.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
19.07.2024

PRAHA: S velkým zármutkem jsme se dozvěděli, že nás 18. července opustila Marcela Martiníková, vynikající tanečnice, múza Pavla Šmoka a nejvýraznější tvář souboru Balet Praha.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
19.07.2024

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024