úterý
15. října 2024
svátek slaví Tereza
Veronika Richterová
© Archiv pořadatele



Broumovská Dětská galerie Lapidárium se s novou výstavou prolétne světem, nejen s PETem

BROUMOV:  V Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře bude ve čtvrtek 24. června 2021 od 16 hodin zahájena vernisáží výstava Veroniky Richterové „Letem světem, nejen s PETem“. Zážitková výstava dětem představí svět recyklace a PET-artu.

Autor článku: 
Kateřina Ostradecká

Máte chuť rybařit za polárním kruhem, zajít si do obchůdku uprostřed tropického lesa nebo si odpočinout u pařížské fontány? Na zážitkové výstavě, kterou připravila speciálně pro Dětskou galerii Lapidárium sochařka a známá recyklátorka Veronika Richterová, budou vystavena převážně její poslední díla oscilující mezi plastikou, objektem a architekturou odpadu. Kurátorem výstavy je Radek Wohlmuth.

„Ráda vtahuji diváka do svého světa kreativní recyklace, světa, kde každý odložený předmět ožívá svým druhým životem. Malí i velcí se mohou inspirovat, fotit a hrát si s exponáty a v závěru expozice se sami stát tvůrci PET-ARTového dílka, které si z výstavy odnesou,“ říká autorka výstavy Veronika Richterová.

Vizuální umělkyně Veronika Richterová (1964) sice na pražské UMPRUM absolvovala ateliér monumentální malby, ale největší pozornost upoutala jako zakladatelka specifického výtvarného projevu, který nazvala PET-art. Jak označení napovídá, jedná se o plastiky a prostorové instalace vytvořené z PET-lahví, které slouží jako médium se specifickou obrazností, výrazem i obsahem. Také její precizní, a přitom poetický autorský projekt vytvořený pro Dětskou galerii Lapidárium z něj vychází. Je to „cestovní“ zážitková výstava přirozeně ukotvená do doby letních prázdnin. Během ní malí návštěvníci projdou polárním krajem s iglů a sušárnou ryb rovnou do tropického lesa, kde rostou palmy i bambusy a létají pestrobarevní motýli, aby se zase vrátili do civilizace, a třeba si ve vodě pro radost pustili vlastnoručně vyrobenou lodičku. Nejde přitom jen o výlet do krajiny unikátní kreativity, ale zároveň originální zamyšlení nad problematikou recyklace. 

Výstava potrvá do 27. srpna a nabídne doprovodné programy i komentovanou prohlídku a workshop s autorkou. Veškeré informace o otevírací době, programech a vstupném naleznete na stránkách www.klasterbroumov.cz/cs/vystavy-v-lapidariu.

Výstavu pořádá Vzdělávací a kulturního centrum Broumov za podpory Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury ČR, Nadačního fondu GESTOR pro současné umění a Královéhradeckého kraje. 


 

Mohlo by vás také zajímat...

JIHOČESKÝ KRAJ: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Alšova jihočeská galerie, Biskupství českobudějovické a Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s. na zahajovací tiskové konferenci představily ve spolupráci s rakouskými partnery přeshraniční projekt s názvem „Gotická stezka Mühlviertel – jižní Čechy (AT-CZ)“ zkráceně „Gotická stezka“. Rakouským projektovým partnerem je Tourismusverband Mühlviertler Alm Freistadt. Zahajovací konference proběhla dne 10. 10. 2024 v budově Biskupství českobudějovického.

Jihočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Památky, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
15.10.2024

ČR: Optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu dokumentární cyklus České televize Vidět filmem. V Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize natáčel režisér Petr Smělík. Šest dílů vysílá od 8. října program ČT art vždy v úterý ve 21:10.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
15.10.2024

HODICE: Knihovnou roku 2024 je Místní knihovna v Hodicích. Městská knihovna Chodov si odnesla cenu za realizaci odvážného a inovativního konceptu samoobslužné komunitní knihovny a Městskou knihovnou roku 2024 se stala Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk. Ocenění MARK pro mladé knihovníky převzal Bc. Michal Jokeš z Městské knihovny v Praze. Ceny byly slavnostně předány 10. října 2024 v Zrcadlové kapli v Klementinu, sídle Národní knihovny ČR.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Zamek Cieszyn vás zve k účasti na 23. ročníku přehlídky nejlepších diplomových prací v oboru užité grafiky a designu z Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska a také studentů z těchto zemí studujících na zahraničních univerzitách. Práce v podobě ilustrací (grafiky, fotografii, náhledů) a krátkého popisu je možné nahrávat do 3. listopadu 2024.

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
14.10.2024