čtvrtek
9. května 2024
svátek slaví Ctibor
Plakát
© Archiv pořadatele



Svátek hudby: revoluční a mezinárodní událost oslavující rozmanitost hudby

ČESKÉ BUDĚJOVICE-FRANCIE: Svátek hudby začal díky Maurice Fleuretovi, který byl jmenován ředitelem hudby a tance francouzským ministrem kultury Jackem Langem v říjnu 1981. Následující rok byla provedena studie o kulturních zvycích Francouzů, která odhalila, že 5 milionů Francouzů a 50% mladých Francouzů hrálo na hudební nástroj. V nejčistším francouzském revolučním stylu se Fleuret a Lang rozhodli využít tento talent a vášeň pro hudbu. Fleuret prohlásil: „Hudba bude všude a koncert nikde!“. Chtěli povzbudit všechny hudebníky, profesionály i amatéry, aby 21. června (den letního slunovratu) oslavovali hudbu v celé její rozmanitosti, aby si přizpůsobili veřejné prostory, parky za své a hráli a poslouchali tam hudbu zdarma. Svátek hudby tímto vznikl a jeho první vydání se konalo v roce 1982 v Paříži.

od 18.06.2021 do 21.06.2021
Autor článku: 
TZ/jal

Ve Francii se každoročně u příležitosti Svátku hudby pořádá 18 000 koncertů. Ať už jsou na ulici, v parku, na náměstí, na balkoně bytu, na střeše budovy, na pódiu či bez něj, s nástroji nebo pouze á capella. Dnes svátek sdružuje přibližně 5 milionů amatérských hudebníků a zpěváků a téměř 10 milionů diváků.

Na základě svého neuvěřitelného úspěchu se Svátek hudby rychle stal mezinárodní. Nyní se koná vždy 21. června ve zhruba 120 zemích na 5 kontinentech.

Svátek hudby v Českých Budějovicích v roce 2021

Josef Korda ve spolupráci s Alliance Française Jižní Čechy by rád pozval hudebníky z Českých Budějovic a z celých Jižních Čech, aby se této slavnosti hudby zúčastnili v nejčistším duchu tohoto festivalu.

Od pátku 18. června do pondělí 21. června bude amatérským i profesionálním hudebníkům zdarma k dispozici několik míst v centru Českých Budějovic, kde se každý bude moci hudebně vyjádřit.

Více informací na: http://www.alliancefrancaise.cz/jiznicechy/-Svatek-hudby-

 

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.

Celá ČR, zahraničí
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
08.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024