úterý
15. října 2024
svátek slaví Tereza
Plakát
© Archiv pořadatele



Svátek hudby: revoluční a mezinárodní událost oslavující rozmanitost hudby

ČESKÉ BUDĚJOVICE-FRANCIE: Svátek hudby začal díky Maurice Fleuretovi, který byl jmenován ředitelem hudby a tance francouzským ministrem kultury Jackem Langem v říjnu 1981. Následující rok byla provedena studie o kulturních zvycích Francouzů, která odhalila, že 5 milionů Francouzů a 50% mladých Francouzů hrálo na hudební nástroj. V nejčistším francouzském revolučním stylu se Fleuret a Lang rozhodli využít tento talent a vášeň pro hudbu. Fleuret prohlásil: „Hudba bude všude a koncert nikde!“. Chtěli povzbudit všechny hudebníky, profesionály i amatéry, aby 21. června (den letního slunovratu) oslavovali hudbu v celé její rozmanitosti, aby si přizpůsobili veřejné prostory, parky za své a hráli a poslouchali tam hudbu zdarma. Svátek hudby tímto vznikl a jeho první vydání se konalo v roce 1982 v Paříži.

od 18.06.2021 do 21.06.2021
Autor článku: 
TZ/jal

Ve Francii se každoročně u příležitosti Svátku hudby pořádá 18 000 koncertů. Ať už jsou na ulici, v parku, na náměstí, na balkoně bytu, na střeše budovy, na pódiu či bez něj, s nástroji nebo pouze á capella. Dnes svátek sdružuje přibližně 5 milionů amatérských hudebníků a zpěváků a téměř 10 milionů diváků.

Na základě svého neuvěřitelného úspěchu se Svátek hudby rychle stal mezinárodní. Nyní se koná vždy 21. června ve zhruba 120 zemích na 5 kontinentech.

Svátek hudby v Českých Budějovicích v roce 2021

Josef Korda ve spolupráci s Alliance Française Jižní Čechy by rád pozval hudebníky z Českých Budějovic a z celých Jižních Čech, aby se této slavnosti hudby zúčastnili v nejčistším duchu tohoto festivalu.

Od pátku 18. června do pondělí 21. června bude amatérským i profesionálním hudebníkům zdarma k dispozici několik míst v centru Českých Budějovic, kde se každý bude moci hudebně vyjádřit.

Více informací na: http://www.alliancefrancaise.cz/jiznicechy/-Svatek-hudby-

 

Mohlo by vás také zajímat...

JIHOČESKÝ KRAJ: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Alšova jihočeská galerie, Biskupství českobudějovické a Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s. na zahajovací tiskové konferenci představily ve spolupráci s rakouskými partnery přeshraniční projekt s názvem „Gotická stezka Mühlviertel – jižní Čechy (AT-CZ)“ zkráceně „Gotická stezka“. Rakouským projektovým partnerem je Tourismusverband Mühlviertler Alm Freistadt. Zahajovací konference proběhla dne 10. 10. 2024 v budově Biskupství českobudějovického.

Jihočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Památky, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
15.10.2024

ČR: Optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu dokumentární cyklus České televize Vidět filmem. V Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize natáčel režisér Petr Smělík. Šest dílů vysílá od 8. října program ČT art vždy v úterý ve 21:10.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
15.10.2024

HODICE: Knihovnou roku 2024 je Místní knihovna v Hodicích. Městská knihovna Chodov si odnesla cenu za realizaci odvážného a inovativního konceptu samoobslužné komunitní knihovny a Městskou knihovnou roku 2024 se stala Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk. Ocenění MARK pro mladé knihovníky převzal Bc. Michal Jokeš z Městské knihovny v Praze. Ceny byly slavnostně předány 10. října 2024 v Zrcadlové kapli v Klementinu, sídle Národní knihovny ČR.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Zamek Cieszyn vás zve k účasti na 23. ročníku přehlídky nejlepších diplomových prací v oboru užité grafiky a designu z Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska a také studentů z těchto zemí studujících na zahraničních univerzitách. Práce v podobě ilustrací (grafiky, fotografii, náhledů) a krátkého popisu je možné nahrávat do 3. listopadu 2024.

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
14.10.2024