úterý
15. října 2024
svátek slaví Tereza
Knihovna města Hradce Králové
© Archiv knihovny



Radka Denemarková - Moje knihy a život

HRADEC KRÁLOVÉ-ČR: Online živé vysílání se současnou nejvýznamnější českou spisovatelkou bude moderovat Tomáš Etzler. Vysílat budeme na facebooku knihovny.

30.03.2021
17:00
Autor článku: 
Soňa Neubauerová

O své tvorbě, o výzvách dneška a o tom, jak se literatura a život prolínají

“Pro mě je opravdu literatura těsně propojená se životem. Neumím to oddělovat. Myslím si, že skutečně platí, že autoři, kteří žijí literaturou, nepotřebují psát memoáry a životopisy, protože všechno je zakleto i do románů. V každé knize je otisk mého já v té které době.”

V online živé debatě bude současná nejvýznamnější česká spisovatelka Radka Denemarková hovořit o svém psaní, co a proč ji k literární tvorbě motivuje, jak její psaní ovlivňuje realita, ve které žije, včetně současné krize u nás i ve světě.

Jaký je rozdíl mezi fikcí a realitou? Existuje vůbec? Co při svém psaní vypozorovala o současném světě? U nás nebo jiných zemích, kde pobývala a tvořila – Čína, Německo, Tchaj-wan, Švýcarsko, aj. A jaká je role spisovatele dnes? Změnila se nějak v 21. století? Má literatura moc ovlivnit dění ve společnosti? A měla by?

Povídání o těchto a podobných tématech, důležitých pro její tvorbu i život bude moderovat Tomáš Etzler a ptát se můžete i vy.

„Pro mě je kniha Hodiny z olova zásadní, protože jsem se otevřela na dřeň. Témata, která, myslím, trápí každého obecně, jako co to je totalita, autoritářský režim, co to dělá s rodinami, s lidskou duší. Použila jsem to, co mě šokovalo.”

 

Rozhovor Radka Denemarková zpestří čtením krátkých úryvků ze svých děl.

30. 3. od 17 hodin, facebook živý přenos

Mohlo by vás také zajímat...

JIHOČESKÝ KRAJ: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Alšova jihočeská galerie, Biskupství českobudějovické a Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s. na zahajovací tiskové konferenci představily ve spolupráci s rakouskými partnery přeshraniční projekt s názvem „Gotická stezka Mühlviertel – jižní Čechy (AT-CZ)“ zkráceně „Gotická stezka“. Rakouským projektovým partnerem je Tourismusverband Mühlviertler Alm Freistadt. Zahajovací konference proběhla dne 10. 10. 2024 v budově Biskupství českobudějovického.

Jihočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Památky, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
15.10.2024

ČR: Optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu dokumentární cyklus České televize Vidět filmem. V Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize natáčel režisér Petr Smělík. Šest dílů vysílá od 8. října program ČT art vždy v úterý ve 21:10.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
15.10.2024

HODICE: Knihovnou roku 2024 je Místní knihovna v Hodicích. Městská knihovna Chodov si odnesla cenu za realizaci odvážného a inovativního konceptu samoobslužné komunitní knihovny a Městskou knihovnou roku 2024 se stala Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk. Ocenění MARK pro mladé knihovníky převzal Bc. Michal Jokeš z Městské knihovny v Praze. Ceny byly slavnostně předány 10. října 2024 v Zrcadlové kapli v Klementinu, sídle Národní knihovny ČR.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Zamek Cieszyn vás zve k účasti na 23. ročníku přehlídky nejlepších diplomových prací v oboru užité grafiky a designu z Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska a také studentů z těchto zemí studujících na zahraničních univerzitách. Práce v podobě ilustrací (grafiky, fotografii, náhledů) a krátkého popisu je možné nahrávat do 3. listopadu 2024.

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
14.10.2024