pátek
12. července 2024
svátek slaví Bořek
Romantický kostel ve stráni unikl skáze.
© archiv Cestami proměn, z.s.



Romantický kostel unikl zkáze

JANOVIČKY: Pokud byste se rozhodli hledat na mapě Janovičky, kde stojí kostel Zvěstování Panny Marie, neuspějete. Obec zanikla v 15. století. Zbyl po ní pouze název, kostel a hřbitůvek. Místo leží nedaleko městečka Luže v okrese Chrudim. Stačí se vydat cestou směřující na Rabouň a Doly. Kostel uvidíte z dálky, jak shlíží do kraje. Obec Janovičky se v dolském údolí nacházela ve 14. století a stával v ní také kamenný kostelík. 

Autor článku: 
Tereza Zatřepálková

Kostel stojící uprostřed hřbitova postupně chátral. Vliv na jeho rychle se zhoršující stav měly nejspíše vlhkost a kopání hrobů příliš blízko jeho základů. Zdi se začaly rozestupovat, rozpadala se klenba a celá stavba hrozila zhroucením. Na konci 17. století proto došlo k jeho zbourání. Místo něj zde v roce 1728 vznikla dřevěná zvonice. Počátkem 19. století však zvonice přišla o své velké zvony. Ty byly slavnostně převezeny do zvonice k novému kostelu na Rychmburk. Zvonice se dochovala jen do roku 1847, při její demolici a bourání základů původního kostela byly nalezeny klenuté románské krypty ze středověku, pravděpodobně šlo o kryptu Rychmburských pánů.  

Stavba nynějšího kostela, umístěného o kousek výš ve stráni, než býval původní kostelík, začala v roce 1741. Již v roce 1745 byl nový kostel posvěcen ke cti Zvěstování Panny Marie. Nový svatostánek nechal postavit hrabě Štěpán Kinský. Postaral se také o náležitou výzdobu. Do kostela dal instalovat oltář s postavami sv. Jiljí a sv. Antonína a s obrazem Zvěstování P. Marie, který je nyní uložen v depozitáři. Oltář pochází z roku 1753. Kostel zdobil také boční oltář na severní straně. Vyobrazena na něm byla P. Marie Pomocná, sv. Václav a sv. Jan Evangelista. Bohužel se nedochoval. V lodi kostela jsou také uloženy pozůstatky původního kostelíka – hlavice románského sloupku, gotický svorník a osmiboká křtitelnice.

Kostel zůstával funkční až do první poloviny 20. století. Jeho technický stav se však zhoršoval. Postupně se čím dál více projevovalo zatékání rozbitou střechou i okny. Propadl se strop, krovy byly také poškozené. Z malebného kostela se stávala ruina. V roce 1967 došlo k zajištění havarijního stavu objektu a k provizornímu překrytí plechovou krytinou. Kostel zůstal uzavřený, chátral a hrozil mu úplný zánik

Změna nastala díky skupině nadšenců až v letech 1999–2001, kdy byla brigádně, převážně místními obyvateli, provedena nutná údržba a vyčištění. Díky tomu došlo k provizornímu zprovoznění kostela. V roce 2004 zde byl pohřben významný český spisovatel Jiří Šotola. V následujících letech došlo díky tomu k oživení kostela (posvícenské a pouťové mše svaté, skautské a kulturní poutě, koncerty…). V průběhu let 2011–2015 byl kostel z dotací, darů drobných dárců a díky brigádám opraven do stávající podoby a v roce 2016 kolaudován.

Oživení kostela, to je cíl Spolku Janovičky, který se oficiálně „narodil“ roku 2016. Předsedou je František Bárta z nedalekých Dolů. Vznikl z řad nadšenců, kteří se zasloužili o záchranu kostela, a z těch, které si místo samo přitáhlo a chtěli by přispívat k jeho oživení. Záměrem spolku je ochrana, propagace a všestranné využití kostela. Prostor by měl sloužit církevním obřadům, ale i pořádání výstav, workshopů a sympozií, koncertů, seminářů, meditačních akcí a besed. Členové budou dále usilovat o udržení technického stavu památky a zabezpečovat jeho provoz ve spolupráci s vlastníkem, městem Luže. V kostele pořádají nejrůznější kulturní akce pro děti i dospělé. Stačí se podívat na stránku Spolku Janovičky www.janovicky.cz.

Míst, která prožila těžké časy chátrání a pustnutí jsou stovky. Řada z nich se však díky péči lidí a organizací znovu nadechuje k životu. Jejich příběhy vypráví národní putovní výstava Má vlast cestami proměn. Janovičky jsou jednou ze 118 proměn 12. ročníku výstavy. Všechny je najdete na webu www.cestamipromen.cz. Můžete si zde také naplánovat výlet za výstavou a proměnami, hlasovat pro nejlepší proměnu ročníku nebo rovnou přihlásit proměněné místo z vašeho okolí do 13. ročníku výstavy.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024