úterý
15. října 2024
svátek slaví Tereza
Vizualizace - zvonička na Pustevnách
© Foto: vizualizace Pavla Cupáka



Trojanovice chtějí do léta postavit na Pustevnách unikátní zvoničku

TROJANOVICE: Pustevny patří k nejnavštěvovanějším místům v Beskydech. Na opomíjený duchovní význam Pusteven má upozornit nová poustevníkova zvonička, která bude stát přímo v místě, kde na konci 18. století přebýval ve své poustevně zdejší poslední poustevník Felix. Právě podle slova poustevna dostaly Pustevny své jméno. Obec Trojanovice chce do začátku letní turistické sezony 2021 realizovat stavbu zvoničky, na kterou bude moci přispět také veřejnost.

Autor článku: 
Jiří Novotný

Tím, kdo přišel s apelem připomenutí duchovního významu Pusteven, byl rodák z Trojanovic ing. Josef Petr. „Pan Petr přišel za námi na obec s tím, že by bylo na místě, aby Trojanovice na Pustevnách nějakým způsobem připomněly duchovní význam a historii tohoto místa, která je mnohem delší než slavné roubené stavby Libušín a Maměnka Dušana Jurkoviče. Výborně nám do této výzvy zapadl projekt zvoničky Pavla Cupáka, která měla původně stát před jeho ateliérem v Trojanovicích,“ řekla místostarostka obce, Ivana Vrtalová.    

Půjde opravdu o netradiční stavbu. Zvonička bude přes čtyři metry vysoká a bude stát naproti chaty Šumná, blíže k frenštátské kotlině. Tedy přesně na místě, kde stála původní poustevna z konce 18. století. Samotná zvonička ve své podobě ponese konkrétní poselství, které do ní vložil její tvůrce, sochař Pavel Cupák působící v Trojanovicích. Ten ji popsal takto: „Zvonička bude vyrobena z dubového dřeva, které svým stářím sahá až do dob života Felixe-posledního poustevníka na Pustevnách (kolem roku 1784). Navržená je z jediné desky mohutného věkovitého dubu a to tak, že bude zvnějšku opracovaná do tvaru lomeného oblouku jako symbolu sakrálního prostoru, víry a spirituality. Uvnitř tohoto prostoru je vyřezaná silueta člověka. Ta symbolizuje nerozlučnou spojitost víry a lidí, ducha a duše, víra bez svého nositele by byla prázdná. Samotná postava stojí poblíž tohoto místa víry a mírně nakloněné hlavy obou postav směřující k sobě, značí vzájemnou náklonnost a spojení. Postava má v těle kruhový otvor značící duši, která je opět symbolicky vrácena zpět do štítu kapličky jako zlacený terč-slunce, které celý prostor prozařuje a zpětně naplňuje onou vírou, kterou do těchto prostor přináší věřící. A samotný zvon je uložen v těle postavy, v siluetě uvnitř kapličky a symbolicky tak bije pro víru a vše, co nás přesahuje."

Do zvoničky bude zavěšena kopie vzácného zvonu, který je nyní k vidění na obecním úřadě v Trojanovicích. „Tento zvon už nemá srdce, ale jinak je velmi dobře zachovalý, byl odlit v roce 1738, to je za vlády Marie Terezie a z největší pravděpodobností na něj zvonil sám poustevník Felix,“ řekl Drahomír Strnadel, předseda Matice Radhošťské.

Stavba by měla na Pustevnách stát přímo v centru dění, na velmi frekventovaném místě a bude doplněna informační tabulí, která bude informovat o jejím účelu. Rozpočet na její realizaci včetně zemních prací a administrativy se pohybuje kolem 1 milionu korun. „I kvůli symbolickému významu zvoničky, která bude jistou protiváhou komerční tváře dnešních Pusteven chceme, aby se peníze na její realizaci vybraly od lidí, spolků a organizací, tedy dárců, kteří stejně jako my, vidí v tomto projektu velký význam. Využít pro tento účel chceme platformu HITHIT, přes kterou bude možno od začátku března do poloviny dubna 2021 na poustevnickou zvoničku na Pustevnách přispět,“ dodala Ivana Vrtalová.

www.trojanovice.cz

Mohlo by vás také zajímat...

JIHOČESKÝ KRAJ: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Alšova jihočeská galerie, Biskupství českobudějovické a Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s. na zahajovací tiskové konferenci představily ve spolupráci s rakouskými partnery přeshraniční projekt s názvem „Gotická stezka Mühlviertel – jižní Čechy (AT-CZ)“ zkráceně „Gotická stezka“. Rakouským projektovým partnerem je Tourismusverband Mühlviertler Alm Freistadt. Zahajovací konference proběhla dne 10. 10. 2024 v budově Biskupství českobudějovického.

Jihočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Památky, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
15.10.2024

ČR: Optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu dokumentární cyklus České televize Vidět filmem. V Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize natáčel režisér Petr Smělík. Šest dílů vysílá od 8. října program ČT art vždy v úterý ve 21:10.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
15.10.2024

HODICE: Knihovnou roku 2024 je Místní knihovna v Hodicích. Městská knihovna Chodov si odnesla cenu za realizaci odvážného a inovativního konceptu samoobslužné komunitní knihovny a Městskou knihovnou roku 2024 se stala Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk. Ocenění MARK pro mladé knihovníky převzal Bc. Michal Jokeš z Městské knihovny v Praze. Ceny byly slavnostně předány 10. října 2024 v Zrcadlové kapli v Klementinu, sídle Národní knihovny ČR.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Zamek Cieszyn vás zve k účasti na 23. ročníku přehlídky nejlepších diplomových prací v oboru užité grafiky a designu z Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska a také studentů z těchto zemí studujících na zahraničních univerzitách. Práce v podobě ilustrací (grafiky, fotografii, náhledů) a krátkého popisu je možné nahrávat do 3. listopadu 2024.

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
14.10.2024