pátek
12. července 2024
svátek slaví Bořek
Z vystoupení v pražské Lucerně
© Michal Bareš, zdroj: https://www.facebook.com/PoliceSymphony/photos



Muzikanti z Police Symphony Orchestra zahrají 30. ledna 2021 živě z městských a obecních rozhlasů

POLICE NAD METUJÍ-ČR: Symfonický orchestr Police Symphony Orchestra (PSO) z Police nad Metují připravuje na sobotu 30. ledna od 15:00 – 15:20 hodin pro posluchače hudební happening „Na slyšenou!“. Ten je koncipován jako živé vysílání pro obyvatele obcí a měst v celé České republice prostřednictvím místních rozhlasů. Cílem je vnést do veřejného prostoru pozitivní náladu prostřednictvím živé kultury, samozřejmě s veškerým respektem a ohledem na bezpečnost v aktuální situaci.

30.01.2021
15:00 - 15:20
Autor článku: 
Lucie Peterková

“S orchestrem chceme poukázat na to, že i v těžké době, je potřeba hledat cesty, jak dostat živou kulturu k publiku. Cítíme, jak je nezbytné hledat i cesty k sobě navzájem, a to v jakékoliv době”, vysvětluje záměr orchestru jeho zakladatelka Petra Soukupová a dodává: „Myslím, že v každé době je málo pozitivních zpráv, natož pak v této. Rádi bychom tak k co nejvíce lidem dostali obyčejnou radost prostřednictvím naší hudby. Snad potěší.“ 

Samosprávy měst a obcí se až do pátku 29. 1. 2021 mohou stále připojovat. Stačí poslat email na adresu naslysenou@policesymphony.cz a v něm klidně jen “Jdeme do toho”, ostatní informace obdrží obratem. Součástí příprav je i podpora na sociálních sítích, kterou orchestr pro jednotlivé obce předpřipravil a poskytne tak možnost přihlášeným, aby se dál o událost podělili s obyvateli a přizvali je k poslechu.

Necelý týden před spuštěním se k projektu “Na slyšenou” přidalo 40 měst a obcí. S desítkami dalších koordinátoři z řad členů orchestru jednají. “Připojují města napříč celou Českou republikou”, říká k dosavadnímu průběhu příprav členka orchestru a jedna z koordinátorek projektu Pavlína Nosková: „Oslovování měst a obcí jde zatím naprosto bez problémů, nesetkáváme se s žádnými negativními ohlasy. Nejčastěji jsme dotazováni na repertoár. Slíbit můžeme Krkonošské pohádky, lyrikálové Hladiny s Honzou Sklenářem, zazní hitovka Warvick Avenue v podání Karolíny Soukupové a Mišíkův Sluneční hrob“, shrnuje dosavadní komunikaci Pavlína.

Orchestr se touto akcí hlásí k iniciativě #kulturunezastavis, založenou pražským souborem Cirk La Putyka. Iniciativa si klade za cíl přinášet živou kulturu publiku v období pandemické krize. Bezpečně a s respektem k vládním nařízením. V průběhu pandemie se tak umělcům staly podiem mnohdy ulice, dvorky, vitríny obchodů a hledištěm okna a balkony bytů, nemocnic nebo domovů důchodců. K iniciativě se připojili profesionální nebo amatérské soubory a instituce napříč Českou republikou například v happeningu “Majáky české kultury”.

www.kulturunezastavis.cz

POLICE SYMPHONY ORCHESTRA založila v roce 2010 v Polici nad Metují tehdy čerstvě patnáctiletá Petra Soukupová se svým bratrem Jakubem. Dnes orchestr působí pod vedením dirigenta Joela Hány a sdružuje mladé muzikanty a další pomocníky z celého Královéhradeckého kraje. Spolupracuje s předními českými umělci. Např. zpěváci Ondřej Ruml, Jan Cina, Vendula Příhodová, Jan Maxián, klavírista Ivo Kahánek, dirigent Václav Zahradník, sólisté baletu Národního divadla, herec Miloň Čepelka, moderátorka Lucie Výborná a mnoho dalších. Dosud odehráli přes 130 koncertů v ČR i v zahraničí pro více než 170 000 diváků, a to včetně mnoha beneficí, na kterých dokázali vybrat více než 1,8 milionu Kč.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024