pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
Logo
© Logo pořadatele



Prohlédněte si virtuální výstavu o jezuitech v Telči

TELČ: Loni v létě se na půdě Univerzitního centra Telč, bývalé jezuitské koleje, konala výstava „Telč a jezuité. Řád a jeho mecenáši“, která byla vyvrcholením stejnojmenného projektu. Navázáním další spolupráce telčského pracoviště Národního památkového ústavu a Univerzitního centra Masarykovy univerzity, došlo k její přeměně do pokračujícího výstupu v podobě virtuální i redukované reálné expozice.

Autor článku: 
Ilona Ampapová

Na stránkách Univerzitního centra Telč (https://www.uct.muni.cz), podobně jako na stránkách projetu Telč a jezuité, řád a jeho mecenáši ((https://jezuitetelc.cz) naleznete 3D sken letní výstavy, který bylo již možné vidět při prezentaci v rámci Noci vědců. Nově je virtuální výstava doplněna o videa přibližující souvislosti mezi vystavenými předměty a o internetové odkazy směřující návštěvníka k odborné literatuře i digitalizátům starých tisků či rukopisů.

Ve druhém podlaží Univerzitního centra Telč je pak volně přístupná redukovaná verze letní výstavy ve formě banerové expozice. Stručnými texty a fotografiemi některých exponátů přibližuje stavební vývoj zdejšího řádového domu i život a působení jezuitů v Telči. Jakmile to epidemiologická situace dovolí, budou si ji návštěvníci moci prohlédnout.

Výstava Telč a jezuité. Řád a jeho mecenáši byla vyvrcholením stejnojmenného pětiletého projektu NAKI II, financovaného z prostředků Ministerstva kultury ČR. Výstavu a bohatý doprovodný program čítající komentované prohlídky, odborné přednášky, bohoslužbu ke svátku zakladatele řádu sv. Ignáce z Loyoly, latinské divadlo, či edukační programy pro mateřské a základní školy, navštívilo celkem 2668 zájemců z řad odborné i laické veřejnosti, turistů proudících z celé republiky, ale i místních obyvatel. Představeno bylo na 150 exponátů z 34 paměťových institucí.

 

__________________________________________________________________________

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Telči, je jedním ze čtrnácti krajských pracovišť NPÚ. Jeho úkolem je naplňovat v Kraji Vysočina poslání odborné instituce památkové péče dané zákonem o státní památkové péči, např. zpracovávat odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, poskytovat konzultace a odbornou pomoc vlastníkům kulturních památek při jejich obnovách a sledovat stav památkového fondu na území kraje. Pracoviště v Telči také zpracovává návrhy na prohlašování věcí či objektů za kulturní památky a podílí se následně na jejich evidenci. Spravuje dokumentační sbírky plánů, fotografií a dalších odborných podkladů ke kulturním památkám, vede veřejně přístupnou knihovnu, vydává sborník Památky Vysočiny, organizuje cyklus přednášek Rodinné stříbro – Památky kolem nás a provádí archeologické průzkumy.

_________________________________________________________________________________________

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024