pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
Michal Pavlíček
© Zdroj: archiv



Dům kultury Šumperk zažívá hořkosladké měsíce

ŠUMPERK: Šumperský dům kultury prochází při epidemii covidu velmi těžkým obdobím. Stejně jako v lidských životech, také v životě této kulturní instituce, zažívají její zaměstnanci i v dobách tvrdých vládních opatření dny hořké, ale i sladké. Aktuálně plánují novinky v budoucím programu, pomáhají městu s přípravami na rekonstrukci objektu a radují se z věcí, které pomohou nastartovat společenský a komunitní život v Šumperku, až zdravotní nebezpečí pomine.

Autor článku: 
Michaela Horáková

Často teď slýcháváme otázku: A co vy teď v tom kulturáku vlastně děláte? Kdybych měla odpovědět jednoduše: Jediné, co můžeme dělat, je brát tuto situaci jako dar, který nám umožní v klidu pracovat na věcech, které jindy děláme za běhu anebo na ně nemáme čas vůbec. A když vezmeme v úvahu stáří budovy DK, nutnost její údržby a oprav, intenzivní práci na podkladech pro rekonstrukci, které předáváme architektům a neustálé změny v opatřeních, na které musíme vždy rychle reagovat, věřte, že pracujeme tvrdě,“ říká Hana Písková, jednatelka Domu kultury Šumperk.
 

Přestože datum, kdy se alespoň některé části domů kultury, divadel a galerií znovu budou moci otevřít veřejnosti, zatím asi nikdo nezná, dramaturgové a produkční musejí mít plán, neustále komunikovat a přizpůsobovat se daným podmínkám. „Pár koncertů z minulé sezóny jsme museli přeložit na letošní rok, takže například o koncert Katapultu, Argemy nebo Ondřeje Havelky a Melody Makers Šumperané určitě nepřijdou,“ uvádí produkční Michaela Horáková.
 

Její kolega dramaturg Ondřej Procházka prozradil další jména, se kterými se v letošním roce počítá. „Smlouvy nám už potvrdili například agentury Marie Rottrové, Michala Pavlíčka, Kapitána Demo, Duo Jamaha nebo cestovatele Jiřího Kolbaby. Stejně jako my připravuje krásné koncerty Roman Janků v cyklu Klasika Viva nebo další organizátoři šumperských festivalů,“ dodává Ondřej Procházka.
 

Celý tým domu kultury se těší na to, až opadnou ta nejtvrdší opatření a bude se moci otevřít alespoň galerie a oblíbené kurzy pro veřejnost. „Doufáme, že i letos v létě budeme moci uskutečnit příměstské tábory pro děti i další menší akce, po kterých se lidem stýská,“ dodává produkční akcí pro děti Monika Faltusová.

I v nejisté době vidí lidé z kulturáku několik jistot, na které se už teď mohou těšit i návštěvníci. „Máme velkou radost z toho, jak se vyvíjejí přípravy letošního Špekfestu, který posuneme do letních měsíců. Doufáme, že se podaří udělat super koncert Mňága&Žďorp open air, který připravujeme společně s odborem školství, kultury a vnějších vztahů v rámci městských slavností. A velikánskou radost máme z toho, že se nám podařilo díky příspěvku Olomouckého kraje koupit nové menší venkovní pódium, díky kterému bude snazší uspořádat koncert místní kapely, folkový večer nebo jiné komornější akce,“ doplnila jednatelka.

http://dksumperk.cz/
https://www.facebook.com/D%C5%AFm-kultury-%C5%A0umperk-155283247841376/

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024