neděle
5. května 2024
svátek slaví Klaudie, Květnové povstání českého lidu 1945
RADIO TYGR
© Zdroj: Tygr v tísni



RADIO TYGR přináší mikulášské rozhlasové vysílání pro dospělé i pro děti

PRAHA: Ve sváteční sobotu 5. 12., kdy běžně městem chodí Mikuláš se svou skupinou, nabídne divadelní soubor Tygr v tísni atraktivní rozhlasový program pro dospělé i pro děti. Těšit se mohou na autorské podcasty, povídky, básně, rozhlasové inscenace, písně Marka Doubravy ze skupiny Hm..., živý koncert rapové dvojice P/\ST, pohádky a písničky pro děti a celou řadu dalších pořadů. RADIO TYGR je možné poslouchat online na webové platformě Zeno zeno.fm/radio-tygr, případně v aplikaci Zeno v mobilním telefonu.

05.12.2020
Autor článku: 
Zuzana Fuxová

Mikulášské rozhlasové vysílání divadelního souboru Tygr v tísni se vysílá z improvizovaného studia v Divadle VILA Štvanice v sobotu 5. 12. mezi polednem a půlnocí. Herci, ředitelé, inspicientky, scénografky, spisovatelé, hudební skladatelé spříznění se souborem představí své hosty a uvedou své pořady o vaření, vědě, politice, kutilství, hudbě, divadle a literatuře. Vysíláním provedou herci Marek Mikulášek a Michal Lurie.

V programu nebude chybět ani hudba. Hudební skladatel Marek Doubrava pokřtí ve studiu album Ostrov, kde rostou housle, které je plné zhudebněných básní pro děti ze stejnojmenné inscenace Tygra v tísni. Od 20:05 následuje živý koncert P/\ST, rapové dvojice, na jejichž playlistu nebude chybět ani skladba z oblíbené inscenace Šílený Herkules, uvedené v rámci letošního ročníku Antické Štvanice, festivalu antického divadla pod širým nebem. Celé vysílání pak proloží skladby z dalších inscenací i od spřátelených hudebních skupin.

"Radio Tygr je novým, nadstandardním projektem divadelního souboru Tygr v tísni, který nám umožňuje tvůrčím způsobem komunikovat s diváky i v době zavedených bezpečnostních opatření v důsledku epidemie Covid-19,” vysvětluje umělecký ředitel Ivo Kristián Kubák.

 

JAK SI PUSTIT RÁDIO?

Vysílání proběhne na internetové stanici na platformě Zeno, poslouchat ji můžete z pohodlí domova v rámci webového rozhraní zde: zeno.fm/radio-tygr.

Pokud si chcete vzít rádio s sebou na procházku nebo do auta, doporučujeme nainstalovat mobilní aplikaci zeno.fm.

 iOS bit.ly/zeno_app_ios, Android bit.ly/zeno_app_android.

Program mikulášského vysílání RADIA TYGR

Sobota 5. 12. 2020 - 12:00-00:00

12:00 a následně každou celou hodinu | Dobré a špatné zprávy

12:05 | Akramovy Vopičárny - humorná talkshow herce, režiséra a finančního ředitele Akrama Opičky Georgiho a jeho slavných přátel z branže.

13:05 | Rád vařim - kuchařská audioshow vysílaná přímo od plotny herce Michala Lurie.

13:25 | Podcast Geisslers on Air - barokním podcastem divadelního souboru Geisslers Hofcomoedianten provází herec Petr Šmíd.

14:05 | Jan Burian a jeho ostrovy - cestovatelské fejetony, písničky, básně a klavírní improvizace. Jan Burian, písničkář, spisovatel a autor knihy Ostrovy, majáky a mosty vás vezme na ostrov Helgoland.

14:35 | Hlasy minulosti: Alois Kříž - premiérový podcast o Aloisi Křížovi, dramaturgovi, novináři a reportérovi, který byl po válce popraven za svou kolaboraci s nacistickým režimem. Co může vést frustrovaného a neúspěšného člověka ke kolaboraci se silnou a působivou říší? Jaká nebezpečí představují fašistické ideologie v dnešní době?

15:05 | Básně bez práv - z básní autorů, kteří jsou oblíbení i 70 a více let po své smrti, vybírá a čte herečka Kateřina Císařová.

15:30 | Paráda I. - hitparádu písní a skladeb z inscenací Tygra v tísni uvádí umělecký šéf a režisér Tygra v tísni Ivo Kristián Kubák. S hudebním skladatelem Markem Doubravou pokřtí ve studiu album Ostrov, kde rostou housle, které je plné zhudebněných básní pro děti ze stejnojmenné inscenace Tygra v tísni.

Během pořadu můžete volat a psát své odpovědi na téma: Můj nejhorší zážitek s Mikulášem, čertem a andělem.

16:05 | Ve spárech literatury - svátečně laděnou povídku Vánoční dárek od Aloise Mrštíka čte Kateřina Císařová.

16:30 | Paráda II. - hitparádu písní a skladeb z inscenací Tygra v tísni uvádí umělecký šéf a režisér Tygra v tísni Ivo Kristián Kubák a Marie Nováková.

Během pořadu můžete volat a psát své odpovědi na téma: Můj nejhorší zážitek s Mikulášem, čertem a andělem.

17:05 | Divadlo je věda - herci a vědci hovoří o souvislostech umění a vědy, tentokrát na téma premiérového podcastu Hlasy minulosti: Alois Kříž. O historii Československa v období kolem druhé světové války diskutují Vojtěch Bartoš, Jakub Vrba a Marek Mikulášek.

18:00 | Zahraniční zprávy - živé vstupy od našich zahraničních reportérů.

18:15 | Můj styl - magazín o tom, jak si udržet glanc i v karanténě, uvádí Michal Lurie s Kateřinou Tvrdíkovou.

18:30 | Vercajk - kutilský magazín přináší triky, fórichtuňky a fígle scénografky Ivany Kanhäuserové.

19:05 | Pohádka Jak měla Rtuť horečku - sváteční autorské čtení dramaturgyně a dramatičky Terezy Verecké z knihy Třaskavé pohádky aneb Malý chemický bestiář.

19:30 | Rozhlasová hra živě - divadlo Čučka nás v rozhlasové inscenaci pro děti Cukrárna U Šilhavého Jima přenese do městečka na Divokém západě, kde žijí trappeři, zlatokopové a dobrodruzi. Mezi ně přichází odvážná, inteligentní knihovnice, aby v negramotném prostředí šířila lásku k literatuře. Víte, proč jsou knihy skvělé? Dozvíte se to.

Autor: Marek Toman. Účinkují: Marek Toman a Edita Vaníčková Makosová.

20:00 | Večerní koncert skupiny P/\ST - živý přenos koncertu experimentální rapové skupiny P/\ST, která představí své nové album Šílený Herkules se skladbami ze stejnojmenné inscenace souboru Tygr v Tísni.

21:05 | Na Ex Plosionalismus! Šílenství nebo vítězství Vladimíra Boudníka - montáž ze života a díla významného grafika, tvůrce směru zvaného explosionalismus, dělníka, vizionáře, učitele, experimentátora balancujícího na hraně života a smrti, normality a šílenství, stability a pádu.

Autorky: Marie Nováková, Zuzana Burianová

Účinkují: Šimon Krupa, Kateřina Císařová, Vít Roleček, Barbora Šupová

21:40 | Legrační sranda - sváteční jízda trapného humoru k večerní sedmičce vína s Michalem Luriem, Táňou Havlovou a hostem Danem Kranichem ze skupiny P/\ST.

22:05 | Samety paní Havlové - důvěrnou talkshow s hvězdičkou pro všechny osamělé duše uvádí podmanivá inspicientka a herečka Táňa Havlová, která si zve odvážné a otevřené hosty.

23:05 | Tygra ve snu viděti - jestliže ve snu vidíte tygra, podvedete svého partnera. Nebo vyhrajete značnou sumu. Nebo spadnete ze skály a zároveň vyhrajete značnou sumu. Dramaturgicko-režijní interpretace vašich snů. Pořadem provází Ivo Kristián Kubák a Marie Nováková.

Podělte se s námi o své sny a poslechněte si jejich výklad.

23:55 | Tygří Archlív - zasuté nahrávky rozhovorů, divadelních zkoušek, večírků, konfliktů a zpovědí vás provedou dosud nezveřejněnou desetiletou historií Tygra v tísni.

00:00 | Konec vysílání

http://tygrvtisni.cz/

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024