pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
Obecní dům a FOK
© Jan Kolman



Smetanova Má vlast zazní v celém světě

PRAHA-ČR: Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK již tradičně ke Dni vzniku samostatného československého státu zařazuje do programu Smetanovu Mou vlast. Koncert se koná každoročně 28. října ve Smetanově síni Obecního domu. Ten letošní sice proběhne bez přítomnosti publika, ale spolu s domácími posluchači jej v přímém přenosu může sledovat i světová veřejnost. Stane se tak díky Českým centrům, partnerům zahraniční prezentace. Jejich prostřednictvím bude koncert streamován do celého světa. Orchestr bude řídit nový šéfdirigent Tomáš Brauner. Stream začne v 18 h na YouTube kanálu Pražští symfonikové FOK a na Facebooku FOK.

28.10.2020
18:00 - 19:45
Autor článku: 
FOK

Den vzniku samostatného československého státu je tradičně jedním z národně nejvýznamnějších svátků v České republice, slaví se jako připomenutí výročí 28. října 1918, kdy zástupci Národního výboru československého zveřejnili provolání o vzniku Československa a vydali zákon o zřízení samostatného státu. Tento akt se uskutečnil právě v Obecním domě, tedy domovském sídle Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK.

„28. říjen hraje tradičně velkou roli i v životě Českých center a krajanských komunit na všech kontinentech, je tedy jedině dobře, že jim přenos koncertu pomůže udržet tradici i v době, kdy je pozvání českých umělců či uspořádání akce často doslova nemožné,“ uvedl ředitel FOK Daniel Sobotka. „Smetanova Má vlast je jedno z těch uměleckých děl, jež by jistě měl znát každý, kdo má vztah k naší zemi. Je nám potěšením, že se díky přenosu může dostat k posluchačům, kteří by se s ním jinak možná neměli šanci setkat. Zpřístupnění kvalitního přenosu takto významného českého díla je důležitým krokem v popularizaci vážné hudby a české kultury,“ dodal.

Celosvětová pandemie nekompromisně zasáhla veškeré oblasti, včetně kultury. Na tuto situaci reagovala Česká centra prakticky ještě „ten den“ a přesunula své aktivity do on-line prostředí.  Stala se tak významným a atraktivním partnerem pro další řadu uměleckých institucí napříč všemi obory, hudební oblast nevyjímaje. Není tedy divu, že partnerem pro zahraniční prezentaci jsou právě Česká centra. Generální ředitel Českých center Ondřej Černý komentuje spolupráci s FOK slovy:  „28. říjen je klíčové datum, se kterým je nejen doma, ale snad ještě výrazněji  v zahraničí, spojena naše novodobá národní identita. A u jejích kořenů zní Má vlast obzvláště silně.  Mám radost, že můžeme díky síti pětadvaceti našich českých center v zahraničí zprostředkovat zážitek z této uhrančivé Smetanovy hudby   tisícům diváků na celém světě. Interpretační výkon vynikajícího hudebního tělesa Pražských symfoniků se jim bude určitě líbit.“

Slovo dramaturga Martina Rudovského:

Každý český orchestr musí hrát Mou vlast. FOK tak činí pravidelně již řadu let v den výročí založení Československé republiky. Vždyť v tomto Smetanově cyklu je zachycená celá naše duše, starobylá i současná. Naši návštěvníci mohli slyšet s FOKem nesčetně provedení s českými dirigenty a v loňském roce s hlavním hostujícím dirigentem Jac van Steenem. Letos pokračujeme s naším šéfdirigentem Tomášem Braunerem.

KONCERT PRO REPUBLIKU
28. 10. 2020
18:00, Obecní dům

BEDŘICH SMETANA
Má vlast

SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
Tomáš BRAUNER
| dirigent

Více informací o programu: https://www.fok.cz/cs/koncert-pro-republiku-2
YouTube kanál Pražští symfonikové FOK: https://www.youtube.com/user/sohmpfok
Facebook FOK: https://www.facebook.com/orchestrFOK
Nahrávka FOK Vltavy z Mé vlasti spojující hudbu s českou krajinou: https://www.youtube.com/watch?v=DQMhG_sptQk&t=77s

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024