neděle
19. května 2024
svátek slaví Ivo
Vizuál k představení I.AM.A.I.
© Zdroj: http://www.dekkadancers.net



Premiéra DEKKADANCERS v nové zkušebně na Jatkách78

PRAHA: Společně se zakládajícím souborem Cirk La Putyka a Heaven’s Gate režiséra Viktora Tauše jsou DEKKADANCERS třetím domácím souborem divadla Jatka78. Od jara letošního roku má tento taneční soubor s více než desetiletou historií vlastní zkušební prostor na Jatkách78. S kapacitou pouhých 80 míst se v něm v úterý 22. září uskutečnila premiéra nového projektu I AM A.I.

Autor článku: 
Zuzana Hošková

V plánu jsou také dvě reprízy. V listopadu se představení přesune na Velký sál a na stálý repertoár Jatek78. Zkušebna se brzy představí dalším profesionálům tanečního a pohybového divadla i v rámci tanečních workshopů, které povedou přímo tanečníci z DEKKADANCERS.

22. září uvedla DEKKADANCERS premiéru I AM A.I., kterou se po působení ve Švédsku k souboru vrací Viktor Konvalinka. Premiéra a zářijové reprízy se uskuteční v nově zrekonstruované zkušebně na Jatkách78, do předprodeje tak míří omezený počet míst.

V inscenaci dále vystoupí Štěpán Pechar a Ondřej Vinklát. Umělci čerpají z tématu umělé inteligence. Ztvární roboty, nikoli však jako smrtící a chladné netvory. Pracují s představou dokonalé bytosti, která umí žít, milovat a myslet líp, než lidská existence. Je to vůbec možné? Další premiéru plánuje taneční soubor na březen 2021, bude se jednat o sólový projekt Štěpána Pechara.

Na tanečním repertoáru Jatek78 zůstává také Poslední večeře, kterou DEKKADANCERS odehrají 25. října. Na říjen je v plánu i komponovaný večer Bez hranic, charitativní představení pro organizaci Lékaři bez hranic.

http://www.jatka78.cz/cs/program#troupe=dekkadancers

O souboru DEKKADANCERS

DEKKADANCERS založili v roce 2009 tanečníci a choreografové z Baletu Národního divadla v Praze – Viktor Konvalinka a Tomáš Rychetský, spolu s fotografem Pavlem Hejným. Vytvoření skupiny bylo logickým vyústěním jejich touhy realizovat své vlastní projekty a vtisknout jim osobitý pohled a styl. Specifickým rysem souboru je propojování a kooperace uměleckých disciplín, jako například tance, činohry, hudební kompozice, zpěvu, DJingu, akrobacie apod. Od roku 2015 je skupina pod vedením tzv. „druhé generace“ DEKKADANCERS, jimiž jsou Štěpán Pechar, Ondřej Vinklát a Marek Svobodník, v té době také tanečníci a choreografové z řad Baletu Národního divadla v Praze. Mezi úspěšné inscenace souboru patří např. Poslední večeře, Návštěvníci, HornyBach 18+, Jatkstohoven, Dekka pod dekou. Soubor dlouhodobě spolupracuje s Lékaři bez hranic, pro niž pořádá charitativní večer Bez hranic.

http://www.dekkadancers.net

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024