sobota
28. září 2024
svátek slaví Václav, Den české státnosti
Logo
© Archiv pořadatele



Festival Za poklady Broumovska se od srpna vrací k obvyklému formátu koncertů pro veřejnost v kostelích broumovské skupiny

BROUMOVSKO: Letní festival Za poklady Broumovska se tento týden přehoupne do své druhé poloviny. Na přelomu týdne – ve čtvrtek 30. 7. od 19:30 – nabídne v Hejtmánkovicích podvečer pod širým nebem s Cimbálovou muzikou Milana Broučka. V sobotu 1. 8. se přesune do Bezděkova nad Metují, kde v kostele sv. Prokopa vystoupí od 18 hodin hobojista Martin Daněk, cembalistka Monika Knoblochová a violoncellistka a hráčka na violu da gamba Mélusine de Pas. Vrací se tak ke svému obvyklému formátu koncertů v kostelích broumovské skupiny.

od 30.07.2020 do 01.08.2020
Autor článku: 
Kateřina Ostradecká

Čtvrtek 30. 7. – Hejtmánkovice

Čtvrteční koncert cimbálové kapely z Plzně ve stylu piknikového podvečera bude příjemným strávením konce letního dne v unikátní broumovské krajině. Cimbálová muzika Milana Broučka hraje nejen tradiční repertoár určený pro tuto formaci, ale i úpravy rockových kapel jako Metallica nebo Pink Floyd. Večer se uskuteční od půl osmé na kopečku nad penzionem Jízdárna Hejtmánkovice, vstupné je dobrovolné.

„Na místě bude kolem 50 míst k sezení pro starší posluchače, jinak doporučujeme vlastní deky s sebou. Zajištěno bude drobné občerstvení, parkování bude vyhrazeno před Jízdárnou v Hejtmánkovicích, na kopeček se pak posluchači přesunou pěšky. V omezeném množství bude zajištěno i parkování přímo na kopečku, a to především pro méně mobilní posluchače, ideálně s návratem řidiče zpět na parkoviště. V případě špatného počasí akce proběhne na Jízdárně v Hejtmánkovicích,“ uvedli organizátoři.

 

Martin Daněk              Mélusine de Pas             Monika Knoblochová

Sobota 1. 8. – Bezděkov nad Metují

Sobotním koncertem se festival vrací k tradiční dramaturgii i tradičnímu formátu koncertů. V kostele sv. Prokopa v Bezděkově nad Metují vystoupí od osmnácti hodin vítěz Pražského Jara 2019, hobojista Martin Daněk, spolu s cembalistkou Monikou Knoblochovou a francouzskou violoncellistkou a hráčkou na violu da gamba Mélusine de Pas.

„Dlouhodobá spolupráce s mezinárodními domácími soutěžemi ukazuje, že festival podporou mladých zvolil správný směr. Kromě Pražského jara spolupracujeme například i s Broumovskou klávesou. Pro naše posluchače je určitě zajímavé sledovat vývoj profesionální kariéry mladých interpretů a těšit se z jejich návratů na festival po letech uměleckého zrání,“  dodává ředitelka festivalu Tereza Kramplová.

 

Program:

Georg Friedrich Händel: Sonáta F dur pro hoboj a basso continuo HWV 363a

Jean Philippe Rameau: Piecès de clavecin en concert: Concert č. 5

Francois Couperin: Les Goûts-réunis, ou Nouveaux concerts: Concert XIV.

Giuseppe Sammartini: Sonáta G dur pro hoboj a basso continuo

 

Kromě tradičního dobrovolného vstupného, které festival každoročně věnuje na záchranu kostelů, mohou posluchači podpořit festival také na webu https://www.darujme.cz/projekt/1203098. Aktuální informace naleznou zájemci na webu www.zapoklady.cz nebo na facebookovém profilu festivalu.

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda ČR schválila návrh státního rozpočtu na rok 2025. Kapitola Ministerstva kultury činí 21,3 miliardy korun. Jde tedy o více než dvaceti osmi procentní navýšení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024, který činil 16,59 miliard korun. Návrh rozpočtu Ministerstva kultury pro rok 2025 je tak o 4,7 miliardy korun vyšší než v roce 2024.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
26.09.2024

ČR: V neděli 22. září 2024 se v Libici nad Cidlinou uskutečnila celostátní konference Svazu českých divadelních ochotníků (dále jen SČDO). Na programu bylo hodnocení činnosti za uplynulé funkční období, diskuse o budoucnosti amatérského divadla a klíčový bod – volba nového předsednictva na dalších pět let.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
25.09.2024

ČR: Díky štědrosti diváků a dárců se během nedělního benefičního koncertu podařilo na pomoc postiženým povodněmi vybrat 38 209 076 korun. Vybrané prostředky poputují do sbírky SOS Povodně organizované Člověkem v tísni. Během hudebního večera vystoupili bez nároku na honorář David Koller s Kollerbandem, Tomáš Klus, Janek Ledecký, Aneta Langerová, Adam Plachetka, Jiří Pavlica a Hradišťan, Kateřina Kněžíková, Lenka Dusilová a Karel Plíhal.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
24.09.2024

PRAHA: Libeňské Studio ALTA v září oficiálně oznámilo příchod nového uměleckého vedení. Od roku 2025 převezme dramaturgii pražského uměleckého prostoru programový tým, který vzešel z výběrového řízení vycházejícího z otevřené výzvy. 

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
26.09.2024