pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
Plakát k akci
© Zdroj: ARA ART



Leperiben - vzpomínání na oběti romského holocaustu proběhne v neděli 2. srpna v Praze

PRAHA: 2. srpen je dnem, kdy si připomínáme památku padlých Romů, kteří zahynuli v noci na 3. srpna 1944 v koncentračních táborech. Na Náměstí Míru v Praze proběhne tuto neděli od 19 hodin druhý ročník komponovaného pietního večera k uctění památky obětí tzv. Porajmos, romského holocaustu.

02.08.2020
Autor článku: 
Lucie Nemešová

Součástí programu vzpomínkové akce bude scénické vyprávění příběhu přeživšího pamětníka v podání herečky a zpěvačky Pavly Matiové. Na akci vystoupí také významné hudební osobnosti romské kultury, jakými jsou například zpěváci Milan Kroka a Roman Zorba Horváth nebo zpěvačka Simona Šenkiová.

Během 2. světové války byli Romové z různých evropských zemí vězněni v takzvaném cikánském táboře v komplexu koncentračních táborů Auschwitz-Birkenau. Sem bylo postupně internováno přes 22 000 mužů, žen a dětí. O osudu této části Osvětimského lágru bylo rozhodnuto již v roce 1944: Práceschopné osoby byly přeřazeny, muži do Buchenwaldu, ženy do Ravensbrücku. A zbylých téměř 3000 vězňů „cikánského tábora“, mezi nimiž byli hlavně starci, nemocní, ženy a děti, bylo v noci z 2. na 3. srpna 1944 nahnáno do plynových komor a zavražděno.

Večer, který je složen ze scénického vyprávění příběhu někoho z přeživších, romské hudby a předčítání jmen obětí, je dílem režiséra a ředitele pořádajícího sdružení Ara Art Davida Tišera. Tento umělecký formát vznikl poprvé – a od té doby několikrát – pro bánskobystrický festival Ľudia z rodu Rómov, který po mnoho let probíhal v termínu, kdy si památný den romského holocaustu připomínáme. „Je úkolem mé generace ukázat, jaké utrpení si romský národ zakusil během druhé světové války. Myslím, že většina lidí o holocaustu Romů nemá ponětí, jelikož se o něm nemluví, ani se o něm nepíše v učebnicích. Je to, jako kdyby se Porajmos nikdy nestal. Upozornit na toto období dějin beru jako svou povinnost,” říká David Tišer. „Jsme vzdělaní lidé a jsme plnohodnotnou součástí majority a neměli bychom dopustit a nečinně přihlížet tomu, že některé osobnosti veřejného života znevažují památku lidí, kteří okusili hrůzy druhé světové války. Nesmíme dopustit, aby se společností nesl názor, že Romů se holocaust v podstatě netýkal, nebo že koncentrační tábory pro Romy neexistovaly. I z těchto důvodů jsme se rozhodli přenést formát Leperiben, komponovaného večera k uctění památky obětí, do Prahy,” vysvětluje okolnosti vzniku akce Tišer. 

Druhý ročník pražské akce Leperiben: My nezapomínáme proběhne v pátek 2. srpna od 18.30 hodin na Náměstí Míru jako venkovní program. Její součástí bude scénické vyprávění příběhu pamětnice Ireny Tomášové v podání herečky a zpěvačky Pavlíny Matiové. O hudební doprovod se postará kapela pod vedením houslového virtuóza Viliama Didiáše. Svou účast na akci potvrdili například zpěváci Milan Kroka, který spolupracoval s kapelami jako Ida Kellarová a Romano Rat nebo Věra Bílá a Kale, Roman Zorba Horváth, zakladatel legendárních Terne čhave, a zpěvačka Simona Šenkiová, již můžete znát z kapely DelaDap. Stejně jako v loňském roce významné osobnosti veřejného života přečtou jména obětí z knihy zemřelých. Večerem návštěvníky akce provedou Lukáš Kotlár a novinář a moderátor Geri Hadi.

www.araart.cz

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024