sobota
17. srpna 2024
svátek slaví Petra
Ředitel nejšikovnější ZŠ Šumavská Viktor Verner
© archiv MAS Horní Pomoraví



Podporují technické dovednosti dětí na Šumpersku

ŠUMPERK-OLOMOUCKÝ KRAJ: Dlouhodobý pokles zájmu o technické vzdělávání a učňovské obory vedl zástupce většiny škol v okrese ke spolupráci s městem a Místními akčními skupinami Šumperský venkov a Horní Pomoraví. Obě totiž realizují projekty nazvané Místní akční plán. Ten si klade za cíl zkvalitňovat vzdělávání v regionu.

Autor článku: 
Barbora Haušková

„Na začátku uplynulého školního roku jsme proškolili několik pedagogů ze Šumperska a rozdali k pilotnímu ověření do tří šumperských základních škol šroubovací stavebnici ROTO, abychom podpořili manuální zručnost a kreativitu dětí. Děti z prvních tříd dostaly stavebnice v prvním zářijovém týdnu a začaly tvořit okamžitě po rozbalení krabice,“ vzpomíná Anna Bartošová, ředitelka organizace MAS Horní Pomoraví, která projekt finančně podpořila.

V průběhu školního roku měli pedagogové možnost stavebnice používat jako doplňkovou pomůcku v rámci pracovních činností. Využili ji také pro některé početní úkony nebo k výuce rozeznávání hodiny.

Školy měly za úkol poslat po několika měsících zpětnou vazbu s popisem použití. Nejlépe úkol splnili na ZŠ Šumavská. Na konci školního roku převzal tamní ředitel Viktor Verner jako odměnu sestavu Lego robotické stavebnice. „Tahle stavebnice je už určena pro žáky na druhém stupni, neslouží totiž pouze ke konstruování, ale je možné ji i programovat. Snažíme se tak podporovat technické myšlení žáků. Podobné aktivity je mohou nasměrovat na nějaký z technických oborů,“ dodává Zdeňka Mihulková, manažerka projektu.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024

ČR: Život v éteru je kniha o Radiu 1. Vyšla v srpnu 2023 a představuje počátky soukromého rozhlasového vysílání v Československu i současnost stanice, která je unikátem i ve světovém měřítku. Radiem 1 prošla řada kulturních osobností, ať jde o moderátory (Honza Dědek, Saša Michailidis) nebo o hudebníky a DJs. Úspěšná kniha oslaví 7. srpna rok od svého vydání. V současnosti je v knihkupectvích i obchodech s hudbou v prodeji její druhý dotisk.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
08.08.2024