čtvrtek
2. května 2024
svátek slaví Zikmund
Radnice Jablonce nad Nisou
© Milan Turek



Jablonecký melodram sklářů začne ouverturou v krystalu

Autor článku: 
Milan Turek

JABLONEC NAD NISOU: Program jabloneckého Muzea skla a bižuterie pro nastávající sezónu se dá nazvat skutečným melodramatem. V nejbližších dnech bude otevřen „krystal“ – nová kontroverzní přístavba muzea, a tímto spustí doslova kaskádu sklářských výstav kompozic Trienále. Současně budou výstavy muzea a doprovodné akce Trienále zařazeny do celokrajských dnů sklářského svátku Crystal Valley - „Křišťálové údolí“. Melodram sklářů zakončí v romantickém sídle sklářů Kristiánově v nádherném prostředí bývalé sklářské osady.

V severních Čechách jsou místa, která udiví neobvyklými možnostmi romantické turistiky. Metropole Libereckého kraje neoplývá přílišným množstvím památek, zato však sousední Jablonec nad Nisou je perlou naší vlasti. Nádherné horské město s úžasnou sklářskou tradicí nabídne po krizovém období nový pavilon Muzea skla a bižuterie „Krystal“.

„Naším záměrem bylo nejen získat nové prostory, ale přispět celým řešením ke zlepšení atraktivity muzea a jeho nejbližšího okolí. Proto jsme do realizace zahrnuli také celý muzejní park, který by se měl stát relaxační zónou a postupně též skleněnou galerií pod širým nebem,“ vysvětluje koncept řešení ředitelka muzea Milada Valečková.

Pohádkový prostor nového pavilonu, vybudovaného z ocelových profilů a skla vytváří dojem virtuálního světa. Otevřen bude pro veřejnost až od 20. června.

Tradičně pořádané slavnosti skla bylo nutno kvůli pandemii upravit. Letošní mezinárodní Trienále skla a bižuterie JABLONEC 2020 se zaměřuje na prezentaci toho nejlepšího, co se ve skle, bižuterii a šperku objevilo v uplynulých třech letech, a to nejen na českém trhu, ale též v oblasti umění a designu. Celý výstavní projekt plánovaný od března 2020 do jara 2021 s pěti výstavami a několika doprovodnými akcemi musel být s ohledem na události minulých dní omezen. „První výstavu projektu GLASS WORKS, která měla kompletně přijet z Německa, jsme museli zrušit, stejně jako slavnostní program k zahájení projektu plánovaný na sobotu 20. června,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková.

Návštěvníci  muzea až do konce října budou mít k vidění hlavní výstavu TRENDY.DESIGN.PRODUKCE, která obsadí všechny výstavní prostory muzea včetně části nové moderní přístavby ve tvaru krystalu. Mezinárodní Trienále skla a bižuterie pak bude pokračovat 19. listopadu slavnostním předáním ocenění vybraným kolekcím z výstavy TRENDY.DESIGN.PRODUKCE, o kterých rozhodnou mezinárodní komise, partneři i samotní návštěvníci. Současně budou zahájeny další dvě výstavy: REFLEXE představí zahraniční sklářské výtvarníky tvořící v České republice, DESIGNOVÁ 10⁰ zmapuje jedno desetiletí akvizičních aktivit Muzea skla a bižuterie v oblasti současného designu.

Atraktivní nabídkou muzea se může stát expozice v Jizerských horách, kam se sice nedá dojet autem, ale třeba dojít pěšky nebo dojet na kole z Nové louky nebo od parkoviště u „kapličky“ lesními cestami. Působivá je stezka kolem Josefodolské přehrady, kam jezdí také pravidelná autobusová linka. Od konce května budou zde opět otevřeny dveře Liščí boudy na Kristiánově, denně, a to vždy od 10 do 17 h. Muzeum zde návštěvníkům nabídne stálou expozici Sklářská osada Kristiánov, zábavné programy pro objednané skupiny i pro rodiny s dětmi, prodej drobných suvenýrů a občerstvení.

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou přestává být zařízením, kde návštěvník najde vitríny s exponáty, ale rpoměňuje se v místo společenského setkávání, zajímavých herních a tvůrčích projektů. Vedle toho je možné sem přijít a posedět v kulturním prostředí u sklenky vína či šálku kávy.

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024