pátek
27. září 2024
svátek slaví Jonáš
© www.kraj-lbc.cz



Polevsko — sklářská obec v Lužických horách

POLEVSKO: Po celém světě proslavilo oblast Novoborska zpracování skla. Jedním z center sklářství bývala i obec Polevsko, jež leží asi tři kilometry severozápadně od Nového Boru na úpatí Lužických hor, v údolí mezi Polevským a Medvědím vrchem. Návštěvníky upoutá celou řadou historických památek.

Autor článku: 
luk

„Novoborsko je pro turisty velice zajímavá lokalita. Na každém kroku je vidět sklářská tradice, nachází se zde řada památek, a daří se tu také pěší turistice i cyklistice,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

První zmínka o obci je zaznamenána v Lipské městské knize z roku 1461, další dochované zápisy jsou z let 1471 až 1481 od písaře Gregoria. V roce 1683 udělil majitel panství Hroznata z Kokořova první cechovní privilegia pro zdejší zušlechťovatele skla — malíře, rytce a brusiče.
V 17. století se tu usídlili skláři z Bavorska a Slezska, kteří pracovali v místní huti nacházející se na svahu vrchu Klíč. Polevsko se stalo jedním z prvních středisek obchodu se sklem, přičemž vývoz českého skla za hranice prováděli anonymní obchodníci či samotní huťmistři.

Z kulturních památek se v obci dochoval kostel Nejsvětější Trojice z počátku 18. století, socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1838, barokní socha Panny Marie z roku 1746, socha Krista z roku 1736, v západní části obce stojí kaplička z roku 1900. Dále se ve středu obce dochoval ucelený soubor patrových roubených domů, které jsou dokladem místní lidové architektury.

V roce 2013 získalo Polevsko za vybudování naučné stezky Za polevskými obry v soutěži Vesnice roku ocenění v podobě Zelené stuhy za péči o zeleň a životní prostředí.

 

ZDROJ

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda ČR schválila návrh státního rozpočtu na rok 2025. Kapitola Ministerstva kultury činí 21,3 miliardy korun. Jde tedy o více než dvaceti osmi procentní navýšení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024, který činil 16,59 miliard korun. Návrh rozpočtu Ministerstva kultury pro rok 2025 je tak o 4,7 miliardy korun vyšší než v roce 2024.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
26.09.2024

ČR: V neděli 22. září 2024 se v Libici nad Cidlinou uskutečnila celostátní konference Svazu českých divadelních ochotníků (dále jen SČDO). Na programu bylo hodnocení činnosti za uplynulé funkční období, diskuse o budoucnosti amatérského divadla a klíčový bod – volba nového předsednictva na dalších pět let.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
25.09.2024

ČR: Díky štědrosti diváků a dárců se během nedělního benefičního koncertu podařilo na pomoc postiženým povodněmi vybrat 38 209 076 korun. Vybrané prostředky poputují do sbírky SOS Povodně organizované Člověkem v tísni. Během hudebního večera vystoupili bez nároku na honorář David Koller s Kollerbandem, Tomáš Klus, Janek Ledecký, Aneta Langerová, Adam Plachetka, Jiří Pavlica a Hradišťan, Kateřina Kněžíková, Lenka Dusilová a Karel Plíhal.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
24.09.2024

PRAHA: Libeňské Studio ALTA v září oficiálně oznámilo příchod nového uměleckého vedení. Od roku 2025 převezme dramaturgii pražského uměleckého prostoru programový tým, který vzešel z výběrového řízení vycházejícího z otevřené výzvy. 

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
26.09.2024