úterý
20. srpna 2024
svátek slaví Bernard
Vánoční náměstí v České Lípě
© Eva Bečvaříková



Čaroděj, anděl a Farna otevřeli náruč dárků v České Lípě

ČESKÁ LÍPA: Žádné severočeské město se nemůže chlubit tak bohatým kulturním životem jako Česká Lípa. Počtem obyvatel je na třetím místě v Libereckém kraji, svou kulturní aktivitou však převyšuje relativně i krajské město. Pravidelný festival hudby, bohatá činnost na Vodním hradě a neustálé akce v kulturním domě. Kulturní život obohacuje výrazně muzeum nebo knihovna, ale aktivní jsou i menší instituce jako je Knihomol nebo Villa Hrdlička. Vedle oficiálních institucí zde působí i řada spolků.

Autor článku: 
Eva Bečvaříková/jal

Velký podíl na životě města mají žáci Základní umělecké školy, v době adventu se představují každodenními pořady, podle jednotlivých studijních oborů -hudbou, tancem, výtvarnými znalostmi a literárně-dramatickým vystoupením. Jedním z adventních programů bylo i vystoupení žáků pěvecké třídy Jaroslava Kovacse. Pro rodiče a příznivce zazpívali dvanáct koled. 

Státem  subvencovaná hudební a pěvecká škola v České Lípě s pobočkami v Novém Boru u České Lípy a v Zahrádkách byla založena 8. prosince 1927. Od roku 1990 má důstojné místo v bývalém sídle politického centra města. Posledním velmi úspěšným vystoupením celé školy byla na zakončení Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica pod patronací vynikajícího houslisty Josefa Špačka.

Vánoční čas v České Lípě vyplní koncerty na náměstí, kde je také nabídka vánočního občerstvení a stánků s četnými dárky. Návštěvníci se pobaví i u živého betlému a prohlédnou si vánoční stromky, které ozdobily děti základních a mateřských škol. Živý betlém předvádí doslova v přírodním prostředí pod velkým vánočním stromem i Vodní hrad. Nakouknout lze i do podzemí hradu. Zde je také druhý českolipský vánoční trh, třetí  trh je v českolipském muzeu. Vyvrcholením Vánoc v severočeském městě bude koncem měsíce Vánoční koncert Severočeského filharmonického sboru pod vedením dirigenta Josefa Zadiny.

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024