středa
3. července 2024
svátek slaví Radomír
Plakát k výstavě
© Zdroj: www.svkkl.cz



Výstava představí 42 židovských autorů Středočeského kraje

KLADNO: Srdečně vás zveme do Středočeské vědecké knihovny v Kladně na slavnostní vernisáž výstavy 42 hvězd mezi nebem a zemí, která vznikla v rámci projektu Židovští autoři Středočeského kraje. Uskuteční se ve středu 27. 11. 2019 od 18 hodin. Čestným hostem bude spisovatelka Irena Dousková, hlavní slovo o výstavě pronese Petr Brod.

od 28.11.2019 do 28.01.2020
Autor článku: 
TZ/ika

"Mé češství pro mne bylo mnohem důležitější, než mé židovství, protože jsem svou zemi milovala a byla jsem nesmírně hrdá, že jsem se narodila jako Češka." Věra Gissingová, roz. Diamantová

“Židovské osídlení na území nynějšího Středočeského kraje hrálo významnou roli v ekonomickém i kulturním rozvoji regionu již od středověku. Události druhé světové války tuto staletou tradici přerušily a cenzura v období komunismu zamezila, aby se na ni vzpomínalo tak, jak by to odpovídalo jejímu významu. Nejenže deset z uvedených autorů nacistická genocida osobně zasáhla, ale zločiny Třetí říše měly dopad i na rodiny židovských spisovatelů, kteří zemřeli před německou okupací. Jejich potomci zahynuli nebo byli nuceni k emigraci, jejich díla se nesměla vydávat a byla oběma totalitami vymazána z paměti čtenářů i místních občanů. Zvláštní skupinu tvoří autoři píšící německy, na jejichž dílo se po druhé světové válce vzpomínat nesmělo, protože nebyli považováni za Čechy.

Naše výstava chce prezentovat osudy židovských autorů a vzbudit tak zájem nejen o jejich životní příběhy, ale také o jejich dílo a přirozeně i o místa, kde žili. Věříme, že to může posloužit jako inspirace pro četbu i jako podnět pro návštěvu zajímavých turistických destinací.

Díky této výstavě bychom si měli rovněž uvědomit, že nezaměnitelný hlas těchto spisovatelů mnohdy velmi výrazně zazněl v pestrém chorálu české literatury, kterou trvale obohacovali o nové přístupy a originální témata. Připomeňme třeba jen básníky Františka Gellnera a Jiřího Ortena, prozaiky Jiřího Weila a Otu Pavla nebo v současnosti Irenu Douskovou...”

Nositelem projektu je Středočeská vědecká knihovna v Kladně za finanční podpory Středočeského kraje, autorky textu jsou Alexandra Blodigová a Kateřina Mikulcová.

Výstava je koncipována jako putovní, po jejím skončení bude možné si ji vypůjčit.

Zdroj: www.svkkl.cz

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Ochotnické divadlo je nově zapsané v Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje. Tento zápis je podmínkou pro případnou nominaci na zařazení do seznamu celostátního.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Památky
Co se děje
03.07.2024

CHLUM: Královéhradecký kraj vybral zhotovitele stavby nové stálé expozice prusko-rakouské války v roce 1866. Otevření plánuje kraj a Muzeum východních Čech v Hradci Králové na 160. výročí bitvy u Hradce Králové za dva roky.

Královéhradecký kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní, Památky, Vzdělávání
Co se děje
03.07.2024

ČR: Ve třetím čtení poslanecká sněmovna před prázdninami vyslovila souhlas s návrhem zákona o veřejné kulturní instituci. Koncem července by měl být projednán horní komorou parlamentu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
02.07.2024

STŘEDOČESKÝ KRAJ: Zaujmout malé děti není vůbec hračka. A vymyslet, kam s nimi zajet na výlet, to už se blíží téměř nevyřešitelnému hlavolamu. Středočeská centrála cestovního ruchu představuje tipy z regionu, které nadchnou celou rodinu.

Středočeský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
03.07.2024