středa
21. srpna 2024
svátek slaví Johana
Logo Světlo Valmez
© archiv pořadatele



Největší festival světel v České republice Světlo Valmez startuje už tento pátek

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ: Jedinečná akce, která bude letos poprvé dvoudenní a počtem videomappingů a světelných instalací představuje největší festival světla v České republice, začíná již tento pátek 6. září. Poprvé v Evropě zde bude k vidění 120metrový videomapping do korun stromů, který vytvoří nevídanou kulisu místním koncertům. Vystoupí Tata Bojs, Katarzia, zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů nebo Lenka Dusilová.

od 06.09.2019 do 07.09.2019
16:00
Autor článku: 
TZ/klapka

Unikátní propojení hudby, světel a exotické gastronomie na Valašsku je oceňovanou událostí v Čechách i ve světě. Česká eventová asociace udělila festivalu prestižní titul nejlepší event České republiky. V mezinárodní soutěži Best Event Award Worldwide pak získala cenu za 3. nejlepší event světa.

Už tento pátek se ve Valašském Meziříčí koná show světové úrovně. Festival Světlo Valmez, který se za tři roky své existence vyšplhal na vrchol, nabídne návštěvníkům 33 světelných instalací a videomappingů, 20 hudebních interpretů a jídlo z celého světa. „Plocha festivalu zaujme více než 200 000 metrů čtverečních, instalace budou rozmístěny od Náměstí až do zámeckého parku Kinských. Tam budou vedle gastro zóny stát také pódia, na kterých vystoupí hvězdy české i slovenské hudební scény. Zážitek z koncertů umocní exkluzivní videomapping do korun stromů, které díky němu ožijí, a vytvoří iluzi tepajícího lesa plného živých bytostí a zvířat,“ popisuje akci ředitel festivalu Pavel Röder.

Festival své brány otevře v pátek v 16 hodin odpoledne, v sobotu pak v 11 hodin dopoledne. Vzhledem k tomu, že světelné instalace si lze naplno užít až po západu slunce, je pro návštěvníky přes den připravený bohatý doprovodný program. Kromě ochutnávání exotického jídla v gastro části festivalu mají možnost účastnit se workshopů, přednášek či diskuzí na různá témata. Členové spolku Paralelní Polis zájemcům například vysvětlí, co je digitální sebeobrana nebo jak fungují platby kryptoměnami.

Za světelnými instalacemi, které si díky koncentraci festivalu na jednom místě bude moci každý návštěvník procházet bez nutnosti kamkoli popojíždět, stojí umělci nejen z tuzemska, ale i z Ruska, Polska či USA. Vystavovat bude Ondřej Strnadel, Marek Baroš, Milan Cais, Urszula Malicka nebo Andrew a Alyssa Ringler. Pro dokonalou prezentaci umění je na festivalu nezbytná podpora hned několika technologických špiček, jako je ROBE, AV MEDIA, 3apes a Showtacle. „Technika využívaná na festivalu Světlo Valmez, kterou je nutné obsluhovat v podstatě nonstop, přesahuje hodnotu 60 milionů korun,“ zmiňuje Martin Vozár, kreativní ředitel festivalu. Připravena je i 3D multimediální show, která proběhne v kopuli s názvem Kvant Dome.

K ochutnání budou na festivalu kromě tradiční české kuchyně například speciality z Afriky, Bulharska, Itálie, Holandska, Latinské Ameriky nebo Srí Lanky. Z netradičních pochutin budou moci návštěvníci zkusit například pivo nebo palačinky z konopí od společnosti Hempoint, nebo vegetariánskou verzi oblíbených hotdogů značky MrkeWrohlíku.

Na své si na festivalu přijdou i děti. Přijedou za nimi známí Youtubeři, se kterými si budou moci zahrát interaktivní hru promítanou na jednu z městských budov. Těšit se mohou například na Štěpána Buchtu vystupujícího pod pseudonymem Baxtrix. V městském parku budou mít také možnost vyzdobit si jeden z 3 000 lampionů a pověsit ho do Kouzelného lesa, čímž vytvoří vlastní uměleckou instalaci. A nebude to jediné umění z dětských rukou, které na festivalu bude možné vidět. „Zámek Kinských bude po celou dobu festivalu vyzdoben promítanými obrázky ekologické udržitelnosti očima dětí z předfestivalové soutěže, které se během jarních měsíců účastnilo 760 žáků okolních ZŠ a MŠ. Každý z nich tak bude mít jedinečnou příležitost vidět svůj obrázek v obrovských rozměrech,“ uzavírá ředitel festivalu Pavel Röder.

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024