sobota
18. května 2024
svátek slaví Nataša
Ondřej Rychlý jako Švanda dudák
© Divadelní léto pod plzeňským nebem



Švanda dudák pod plzeňským nebem

PLZEŇ: Ondřej Rychlý, Martin Písařík, Michal Štěrba, Eliška Hanušová, jejich herečtí kolegové, tanečnice i skupinka romských dětí – ti všichni intenzivně zkoušejí na divadelní scéně v Plzni U Ježíška, na které se letos v červnu a červenci odehrává Divadelní léto pod plzeňským nebem. Hlavní festivalová inscenace Švanda dudák v režii Marka Němce má premiéru v sobotu 29. června a do 12. července je pak naplánováno dalších deset představení.

od 29.06.2019 do 25.07.2019
20:30
Autor článku: 
TZ/klapka

Pod názvem Švanda dudák uvádí Divadelní léto vlastní adaptaci Tylovy hry Strakonický dudák, autory adaptace jsou režisér Marek Němec a dramaturg Jiří Janků. Příběh plný fantazie, letní lehkosti i mírného nadpřirozena přenesli autoři do 90. let minulého století. „Půjdeme cestou určité modernity, jestli se tak dá mluvit o ,devadesátkách‘, jinak jsme ale opravdu tylovští. Josef Kajetán Tyl na nás bude navíc dohlížet z nedalekého Mikulášského hřbitova, což má pro mě dojemný podtext,“ říká režisér Marek Němec.

Do hlavní role obsadil Marek Němec Ondřeje Rychlého, který se kvůli Švandovi učí už několik měsíců hrát na dudy. V dalších rolích se představí Martin Písařík jako Vocilka a Michal Štěrba jako Kalafuna. Švandovu věrnou milou Dorotku si zahraje studentka KALD DAMU Eliška Hanušová, jejího otce Trnku Tomáš Karger, který se představí i jako Alenoros a Tomáš. Klára Krejsová bude v roli Korduly, Kalafunovy ženy, matkou skupinky romských dětí, hraje ale také Lesanu a Zuliku. V obsazení Švandy dudáka nebudou chybět ani známé tváře z předchozích ročníků Divadelního léta, Jana Kubátová jako Rosava a Tlumočnice a v dalších rolích Bronislav Kotiš, Antonín Procházka ml. a David Kubát.

Od 20. července až do 25. července festival šestkrát zopakuje loňskou úspěšnou inscenaci Cyrano s Michalem Dlouhým v režii Ivana Řezáče.

 

Divadelní léto pod plzeňským nebem patří s téměř 9000 diváky k největším open air divadelním akcím v republice. Scéna s hledištěm, které v posledních letech pojme na 500 diváků, vyrůstá každý rok v jiném prostoru. Od roku 2008 festival připravuje vždy jednu původní inscenaci, kterou zasazuje do kulis širšího centra města. Za dobu existence Divadelního léta se na plzeňské letní scéně vystřídala řada hvězdných tváří, mimo jiné Viktor Limr (Don Juan 2008), Jan Zadražil (Revizor 2009), Martin Hofmann (Král jelenem 2010), Roman Zach (Lhář 2014), Pavel Batěk (Prokletí rodu Baskervillů 2015) nebo Kamil Halbich (Don Quijote 2016). Jednou z nejúspěšnějších inscenací v historii festivalu byl loňský Cyrano s Michalem Dlouhým.

 

Doprovodný program

Slam poetry Open Air

U Ježíška, úterý 16. července ve 20.30

Improzápas

U Ježíška, čtvrtek 18. července ve 20.30

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024