středa
21. srpna 2024
svátek slaví Johana
ilustrační foto
© zdroj: Památník Lidice



Lidice pro 21. století - vyhlášení výsledků 14. ročníku

OPAVA: Památník Lidice, Ústav pro studium totalitních režimů, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy a Slezské zemské muzeum pořádají 14. ročník mezinárodní vědomostní soutěže pro děti a mládež Lidice pro 21. století. Hlavní část slavnostního vyhlášení výsledků letošního ročníku začne 5. června 2019 od 10:50 v Kostele sv. Václava (Opavská kulturní organizace – Dům umění, Pekařská 12, 746 01 Opava).

           

05.06.2019
Autor článku: 
TZ/ika

Vedle Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice, jejíž 47. ročník jsme otevřeli minulý týden, je Lidice pro 21. století druhým velkým projektem Památníku Lidice pro děti, žáky a studenty.

Památník Lidice, Ústav pro studium totalitních režimů a FF UK vede děti prostřednictvím této soutěže k tomu, aby dějiny nejen znali, ale především je chápaly v souvislostech. Soutěž děti absolvují online například z domova a již od začátku se tedy předpokládá, že budou používat různé opory, informace hledat přímo na internetu. Otázky jsou proto stavěny tak, aby bylo nutné nad nimi přemýšlet a základní faktografické znalosti zasazovat do složitých kontextů dějin 20.  století.

Mezinárodní vědomostní soutěž Lidice pro 21. století patří mezi nejvýznamnější soutěže pro děti a mládež v České republice. Přispívá k uchování památky obyvatel obce Lidice, zavražděných nacisty v roce 1942, a k prohlubování historického povědomí nejmladší generace o dějinách 20. století. Důraz je kladen na události 2. světové války, další totalitní režimy minulého století a jejich zasazení do kontextu světových dějin. Žáci a studenti neprokazují jen široké faktografické znalosti, ale primárně reálnou schopnost se v těchto tématech orientovat a chápat je ve všech souvislostech. Jejich práce jsou pak důkazem toho, že usilují svými schopnostmi a znalostmi o budování demokratických a občanských hodnot.

O tom, že se toto krédo daří naplňovat, svědčí skutečnost, že počet soutěžících rok od roku roste. Do 14. ročníku se přihlásilo úctyhodných 2282 jedinců z České republiky, Slovenska a Polska. Celkový počet zaregistrovaných škol letos činil 145, z toho 18 polských škol a 7 slovenských.

Slavnostní vyhlášení připravuje Památník Lidice letos ve spolupráci se Slezským zemským muzeem. Obě instituce spojuje právě téma dětí, a to v podobě sousoší Pomníku dětských obětí válek sochařky Marie Uchytilové a Jiřího Hampla. Slezské zemské muzeum vystavuje v Národním památníku II. světové války v Hrabyni sádrový model sousoší, jehož originál můžete najít v areálu pietního území v Lidicích. Pro obě instituce je vzdělávání dětí a mládeže jednou z nejdůležitějších priorit činnosti.

Předání cen vítězům

Při slavnostním vyhlášení všichni finalisté obdrží účastnický diplom a věcné ceny. Vybrané literární práce budou předčítat přední čeští umělci Máša Málková a Norbert Lichý. Soutěžící, kteří byli porotou oceněni za své literární práce zvláštní cenou, budou obdarováni skleněnou plastikou, diplomem a dalšími věcnými cenami od partnerů soutěže. Vítězové obou kategorií získají jako hlavní cenu skleněnou vázu. K dispozici budou i další krásné, užitečné a poučné ceny.

Program

10:00 – 10:45    Registrace finalistů

10:50                Slavnostní fanfáry

10:51 – 11:00    Přivítání a projevy hostů

11:00 – 11:15    Představení projektu – Skryté příběhy

11:15 – 11:20    Slovo o soutěži

11:20 – 11:35    Předání ocenění finalistům soutěže

11:35 – 11:40   Čtení oceněných literárních prací

11:40 – 11:45    Předání cen poroty

11:45 – 11:50    Čtení oceněných literárních prací

11:50                Slavnostní fanfáry

11:55 – 12:05    Předání cen vítězům obou věkových kategorií a nejaktivnějším školám

12:05 – 12:35    Hudební vystoupení skupiny Zrní

12:35 – 12:40    Závěrečné slovo a pozvání k prohlídce Historické výstavní budovy Slezského zemského muzea
 a Národního památníku II. světové války v Hrabyni

12:40                 Slavnostní fanfáry

 

Doprovodný program

13:15 – 17:00    Prohlídka Historické výstavní budovy Slezského zemského muzea a Národního památníku
II. světové války v Hrabyni

Po prohlídce bude pro vítěze a oceněné naplánován od 18 hodin podvečerní program v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea. Vítězové se zúčastní dvoudenní exkurze, kdy navštíví Českou televizi či Svět techniky v Ostravě.

Zdroj: Filip Petlička

www.lidice-memorial.cz

www.lezaky-memorial.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024