středa
21. srpna 2024
svátek slaví Johana
logo NIPOS
© Archiv pořadatele



29. Národní festival neprofesionálních komorních a symfonických těles pokračuje

ČR: 29. ročník Národního festivalu pokračuje 3. etapou, která je rozložena do dvou dnů 1.–2. června 2019.

od 01.06.2019 do 02.06.2019
Autor článku: 
Josef Dušek

Sobotní koncert se uskuteční v Dlouhém sále zámku Bučovice od 17.30 hodin, nedělní v Rubensově sále zámku Slavkov od 17.00 hodin. V sobotu na koncertě se představí flétnový soubor Flautae Ululate Třebíč, vedený uměleckým vedoucím Radkem Semelkou, Kutnohorský komorní orchestr, který zastupuje Lenka Drahotová a Komorní orchestr Arthura Nikische, vedený uměleckým vedoucím Janem Sárazem. Tento orchestr je také spolupořadatelem 3. etapy a zahájí i nedělní koncert, na kterém dále uslyšíte soubor Pražské barokní harmoniky, um. vedoucí  Pavel Patočka a Třinecký komorní orchestr, vedený Alenou Kostkovou.

Na repertoáru jsou díla klasiků i současných autorů.

29. ročník Národního festivalu komorních a symfonických těles je rozložen do pěti etap, které se konají mezi dubnem a listopadem v různých městech a regionech ČR (divadlo Jičín, Piaristický klášter a Kulturní dům Příbor, zámek Bučovice, zámek Slavkov, kostel sv. Marka ve Stěžerech u Hradce Králové, České muzeum hudby Praha, Karmelitská. Zúčastní se ho celkem 20 souborů: 3 symfonické orchestry,
9 komorních orchestrů, 2 kvarteta, 3 flétnové soubory, 2 malé soubory (kvarteta) a 2 pěvecké sbory, což představuje 444 účinkujících. V rámci festivalu se uskuteční 7 koncertů v 6 městech České republiky.

I v roce 2019 je program festivalu zaměřený zčásti na díla českých klasiků, avšak neopomíjí ani soudobé české skladatele a vyzývá je ke spolupráci. Po každém festivalovém koncertu probíhá rozborový seminář s účinkujícími, jejichž výkony hodnotí lektor, člen odborné rady KSH. Tato praxe se velmi osvědčila, díky tomu se festival, jeho program i celý obor komorní a symfonické hudby neustále vyvíjí a zdokonaluje. 

Koncerty 3. etapy pořádá z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury NIPOS-ARTAMA a  Asociace neprofesionálních komorních a symfonických těles (ANKST).  Nad celým festivalem převzal záštitu ministr kultury doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024