středa
21. srpna 2024
svátek slaví Johana
© archiv pořadatele



Festival kávy Lógr v Plzni

PLZEŇ: Celý areál DEPO2015 provoní v neděli 26. května káva. Chystá se zde premiérový ročník festivalu Lógr. Od 11 do 18 hodin se prostor rozdělí do několika tematických částí věnujících se všemu od pěstování, pražení až po ochutnávky dobré kávy.  Organizátoři chystají také přednášky s následnými diskuzemi, tématickou výstavu fotografií či ukázky alternativní přípravy kávy.

26.05.2019
11:00 - 18:00
Autor článku: 
TZ/klapka

Na ploše celého plzeňského areálu DEPO2015 se návštěvníci festivalu postupně seznámí s kávou v různých formách. „Chceme návštěvníkům představit celý proces od pěstování po konzumaci. Způsob zpracovaní na plantáži, pražení a příprava kávy mohou totiž vést k naprosto rozdílným chuťovým zážitkům,“ říká organizátor Pavel Bechyně z Kafe Smetanka. „Také chceme udělat sobě i návštěvníkům fajnovou neděli plnou odpočinku a užít si ji s hrnkem opravdu dobrého kafe v ruce,“ doplňují Soňa Sýkorová a Pavel Kopp z DEPO2015.

 

Přednáškový blok nabídne v průběhu dne tři povídání s následnou diskuzí. Ve 12:30 Jitka Ekartová popíše, jak se daří kávě na plantážích v Kolumbii a jak žijí místní lidé. Ve 14:30 promluví majitel vyhlášené kavárny a pražírny z Regensburgu Heiko Rehorik o tom, jak jeho čeští předci založili dlouhou generaci kavárníků. V 16 hodin uzavře přednáškový blok Anna Marková povídáním o výběru zeleného zrna kávy pro pražírny. Přednášky se budou střídat se soubojem v latte art, tzv. latte art battle, při kterém si baristé ze zúčastněných kaváren zasoutěží o to, kdo zvládne mlékem vykreslit v kávové pěně ten nejhezčí obrázek. Kromě sledování přednášek a soubojů se návštěvníci na šesti stanovištích dozví vše o alternativních přípravách kávy včetně ochutnání zdarma.

 

Během neděle se čtyřicet zájemců proškolí v degustaci kávy na tzv. cuppingu, který povede profesionální barista Jan Hůza. „Všechna místa na cupping jsou beznadějně zaplněná. Je vidět, že se lidé o kávu čím dál víc zajímají a chtějí jí rozumět,“ dodává Sýkorová. K vidění bude také výstava fotografií na téma historie kávy. Zatímco rodiče budou ochutnávat různé druhy káv, děti se mohou zúčastnit workshopů probíhajících celý den zdarma. Z kávových zrnek si vytvoří chrastící hudební nástroje nebo si namalují obrazy – místo barev však použijí kávu.

 

Autobusová hala se promění v kávové tržiště a odpočinkovou zónu. Návštěvníci si zde nakoupí balenou zrnkovou kávu i čerstvě připravený nápoj. Na prodejní trh přijede na patnáct kaváren a pražíren, a to převážně z Plzně. Ze zahraničí dorazí pražírna kávy Rehorik z Regensburgu. Kavárny rády připraví kávu i do vlastních hrnečků. Tu si pak mohou lidé vychutnat přímo v hale na přichystaném lehátku či na trávě pod květináči se stromy. Prodej v Autobusové hale doplní ještě služby na nádvoří, kde bude k dostání pivo, voda i limonády a něco k zakousnutí.

Další informace jsou na webu www.trznicedepo.cz nebo www.depo2015.cz.

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024