středa
21. srpna 2024
svátek slaví Johana
Cirku-Uff
© ilustrační foto, archiv pořadatele



Euforické zážitky zažijete brzy na Cirk-UFFu v Trutnově

TRUTNOV: Trutnov ovládne již po deváté velmi oblíbený a v rámci republiky i ve světě respektovaný novocirkusový festival Cirk-UFF. Letos nese podtitul „Australian edition“ díky zaměření na australskou produkci. Nebude však chybět ani to nejlepší z české tvorby. Vše se odehraje opět v polyfunkčním divadle Uffo, šapitó stojícím před ním i přímo v ulicích, ve dnech 29. května až 2.června.

od 29.05.2019 do 02.06.2019
Autor článku: 
TZ/klapka

Mezi největší lákadla bude patřit špičkový australský spoubor Gravity & Other Myths (GOM) a jejich mezinárodně veleúspěšné představení A Simple Space. GOM už byli v Trutnově před dvěma lety, kdy zde nejdříve nazkoušeli, a pak předvedli s mimořádným úspěchem show Backbone. „Na Zemi je několik oblastí, kde má nový cirkus opravdu vysokou úroveň. Je to samozřejmě Francie, dále Skandinávie, Kanada a právě Austrálie. S jejich scénou máme už pár let blízké vztahy a já vidím, v propojení mezi velmi umělecky silnou českou a komplexně velmi rozvinutou australskou scénou, řadu možných výhod právě pro nás,“ řekl ředitel a zakladatel Cirk-UFFu Libor Kasík. Ten zároveň doplnil, že z Austrálie také přijíždí show Jelly or Jam. Podstatné ale je i to, že Cirk-UFF letos chystá konferenci právě s Australany, na které by se všichni zájemci z řad profesionálů i běžných návštěvníků měli dozvědět, jak nejlépe pracovat v oblasti cirkusu s dětmi a mládeží, v čemž je Austrálie, díky svým mnoha skvělým školičkám, absolutní špička. „Máme v plánu do budoucna zřídit ve spolupráci s Australany školičky, kde budou moci učit právě oni a taky chceme letos rozběhnout australsko-český projekt, jehož výsledek – špičkovou show – bychom měli premiérovat na příštím, desátém ročníku Cirk-UFFu,“ doplnil Kasík.

 

Tradiční záležitostí Cirk-UFFu je rovněž tzv. Czech Showcase, tedy přehlídka toho nejlepšího, co v poslední době vzniklo v českých luzích a hájích. „Mezi tato představení patří beze sporu ADHD Cirku La Putyka, což je jejich snad nejlepší věc, Rosťa Novák šel až na maximální dřeň a opravdu se vyplatilo. A podobně Ego od Losers Cirque Company. Je to fyzicky extrémně náročné, ale i velmi vtipné, zkrátka se to klukům opravdu povedlo,“ nastínil letošní lahůdky Kasík s doplněním, že specialitku si pro své diváky v Trutnově připravili Bratři v Tricku, kteří letos slaví desáté narozeniny.

 

Specialitou letošního ročníku bude představení s názvem Pure, jež tvoří trutnovští performeři v čele s Kateřinou Talavaškovou. „Naším cílem je podporovat vznik a růst místních uměleckých komunit, a to například tím, že jim dáme možnost pracovat s umělci světové úrovně. To vše má pak úžasně pozitivní vliv nejen na tyto komunity, ale i na společnost jako celek. Jsou na to dokonce čísla. A tuhle partu, jejímž základem jsou tanečnice z místní ZUŠ, znám dlouho a sleduji jejich zápal pro cirkus, kterému se v poslední době věnují. Vnímám jejich neobyčejnou šikovnost jak řemeslnou, tak uměleckou. Takže jsem je vybídl, ať připraví něco, s čím jim umožníme předvést se vedle světových hvězd typu Gravity nebo La Putyka. A zatím to vypadá dost nadějně, myslím, že budeme mít nač být hrdí,“ nastínil Kasík.

 

Vstupenky je možno kupovat přímo v trutnovském Uffu, nebo online na adrese http://www.cirkuff.cz/program/, kde je k dispozici také kompletní program festivalu, včetně večerních party a dalšího doprovodného programu.

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024