pondělí
1. července 2024
svátek slaví Jaroslava
© www.kraj-lbc.cz



Kraj ocení mistry tradičních řemesel

LIBERECKÝ KRAJ: Další dva vybraní řemeslníci, kteří se věnují tradičním oborům regionu, získají titul „Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje“. O ocenění rozhodli krajští radní. Titulem „Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje“ se budou moci pyšnit Václav Plechatý z Liberce, který se řadí mezi uznávané řezbáře, a Arnošt Möller z Ohrazenic u Turnova za ručně zhotovované kožené výrobky.

Autor článku: 
luk

O ocenění rozhodli krajští radní na základě předložených nominací a zpracovaných podkladů Muzeem Českého ráje v Turnově, které je pověřeným pracovištěm péče o tradiční lidovou kulturu v kraji.

„V našem kraji působí celá řada skvělých řemeslníků, kteří při své práci používají tradiční postupy, které by měly zůstat zachovány pro další generace. Jejich dovedností a znalostí si velmi vážíme. Titul Mistr tradiční rukodělné výroby je uznáním a také dokladem respektu a obdivu k jejich práci,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Návrhy na udělení titulu mohou předkládat vědecké a odborné instituce, muzea, občanská sdružení, neziskové a zájmové organizace, fyzické osoby působící v daném oboru a orgány státní správy a samosprávy.

Mistry tradičních řemesel oceňuje Liberecký kraj od roku 2012 a celkem již titul získalo 19 řemeslníků z nejrůznějších oborů typických pro daný region.

Ocenění si řemeslníci slavnostně převezmou v rámci programu Staročeských řemeslnických trhů v Turnově, které se uskuteční od 25. do 26. května 2019.

 

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda včera schválila novelu zákona o audiovizi. Jejím cílem je vytvořit moderní systém, který bude reagovat na dynamické změny v audiovizuálním průmyslu. Hlavními změnami jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek. Novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie tak právě zahájila cestu legislativním procesem. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
27.06.2024

ČR: Čtvrtým rokem pořádá projekt Mravenčí chůva se slovenskou partnerskou organizací Krajina čitateľov celoprázdninovou aktivitu Pročtené léto. Každý prázdninový týden v ní doporučují dětem, rodičům, učitelům nebo knihovníkům zajímavé knihy ke čtení a další aktivity k vybraným tématům. Letošní ročník akce má podtitul: “Slova, která si chceme pamatovat.”

 

Celá ČR
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Vzdělávání
Co se děje
01.07.2024

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Královéhradecký kraj zahájil největší investici do kultury, a to dlouho očekávanou revitalizaci objektu bývalých Vrbenského kasáren, která se promění na novou muzejní budovu sloužící pro vědecké i kulturní účely. Stavební práce budou stát 341 milionů korun.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní, Památky, Vzdělávání
Co se děje
25.06.2024

ČR: V nejnovějším průzkumu Vnímání veřejné služby hodnotí diváci Českou televizi jako důvěryhodnou, objektivní a vyváženou. Ve všech sledovaných bodech navíc došlo k nárůstu hodnocení. Největší pozitivní změnu, o pět procentních bodů, zaznamenala ČT u dotazu, zda předkládá divákům pravdivý a nezkreslený obraz skutečnosti kolem nás. Úspěch zaznamenala veřejnoprávní televize i na mezinárodním poli, podle výzkumu Digital News Report patří Česká televize společně s Českým rozhlasem mezi nejdůvěryhodnější tuzemská média.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
26.06.2024