středa
17. července 2024
svátek slaví Martina
© www.npu.cz



Rok 2019 na zámku v Litomyšli

LITOMYŠL: V roce 2019 se veškerá pozornost zámku v Litomyšli (a jeho partnerů) bude obracet k 20. výročí zapsání zámeckého areálu v Litomyšli do seznamu světového dědictví UNESCO. Dne 4. 12. 1999 byl zámek v Litomyšli, a budovy k němu patřící, zařazen na seznam Světového dědictví UNESCO jako příklad vzácné ukázky úpravy italského renesančního paláce pro podmínky zaalpských zemí.

Autor článku: 
luk

A okolo renesance se budou točit oslavy na zámku v Litomyšli. Od 6. 4. 2019 mohou návštěvníci v renesančních sálech v přízemí zámku, které jsou i bezbariérově přístupné, navštívit až do Velikonoc květinovou výstavu Múzy mezi květinami. Tématem budou antické múzy a antiku oslavující styly jako je právě renesance, nebo klasicismus, typický pro interiéry zámku v Litomyšli.
V přípravě je letní výstava renesančního odívání. Hradozámecká noc 31. 8. 2019 představí renesanční hudbu a tance.

7. 9. 2019 se uskuteční na zámku národní zahájení Dnů evropského dědictví a s ním spojená Italská slavnost (k oslavě Itálie coby kolébky renesance). A řada dalších drobných akcí, například 2. vydání knihy Sgrafita zámku v Litomyšli, takže renesance bude pojítkem řady kulturních akcí a slavností. Nicméně takové výročí stojí za pořádnou oslavu.

 

ZDROJ

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ŘEHLOVICE: Kulturní centrum Řehlovice je významným místem setkávání umělců a komunity z Česka i Německa. Zaměřuje se na propojení umění a kultury prostřednictvím různých projektů, včetně divadelních produkcí, výtvarného sympozia Proudění – Strömungen a dalších kulturních akcí. Důležitým prvkem je také podpora česko-německého dialogu, který reflektuje geografické i historické souvislosti místa. S úctou k historii a snahou o zachování autentické architektury se Kulturní centrum Řehlovice, nedaleko Ústí nad Labem, stalo nejen místem inspirace, ale i tvůrčího rozvoje pro širokou veřejnost. Lenka Holíková, zakladatelka a ředitelka centra, mě provedla všemi jeho objekty v letošním nejdelším dni roku, 20. června. Po prohlídce jsme v centru vedly rozhovor nejen o tom, jak Lenka s neúnavnou energií a podporou svých spolupracovníků a dobrovolníků již 25 let proměňuje téměř zchátralý statek v oázu kreativity a kulturního dění.

Ústecký kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Památky, Menšiny a cizinci
Články a komentáře
17.07.2024

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Známe výsledky letošního ročníku Ceny Hereditas obligat, kterou Královéhradecký kraj udílí za obnovu a záchranu architektonického dědictví na svém území. Odborná porota letos z 12 nominací vybrala opravu zámeckého areálu Karlova Koruna či bývalého vodojemu, restaurování historicky cenných náhrobků a cenu za popularizaci památkové péče získal Jiří Němeček.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
15.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024