pátek
27. září 2024
svátek slaví Jonáš
Václav Neužil
© Archiv ČT



Erbenovský motiv v novém pojetí. Česká televize uvede minisérii Vodník s Klárou Melíškovou v hlavní roli

ČR: Vražda dítěte, která se odehrála před více než pětadvaceti lety a která se místy zvláštním způsobem překrývá se známou erbenovskou baladou, je v centru hororově ponurého a napínavého příběhu nové minisérie Viktora Tauše Vodník. Klára Melíšková jako majorka Výrová tentokrát na vlastní pěst vyšetřuje případ, u kterého řada nesrovnalostí poukazuje na chybný výsledek letitého pátrání. První z celkem tří dílů uvede ČT1 v neděli 31. března od 20 h.

31.03.2019
20:00
Autor článku: 
Karolína Blinková

Vodník je klasická investigativní detektivka opírající se o místní hororovou legendu, kterou zde představuje Vodník Karla Jaromíra Erbena. Tři dívky jsou svědky hrůzného zločinu. Ve své imaginaci tehdy uvěří, že viděly vraha a že jím byl vodník. Ta představa je pronásleduje i po pětadvaceti letech. Konfrontace se zločinem stále ovlivňuje jejich životy a tak se jedna z nich rozhoduje obrátit se na Majora Výrovou s prosbou o přešetření tohoto dávno uzavřeného případu,“ říká režisér Viktor Tauš. Příběh Vodníka se odehrává ve dvou časových rovinách, v době, kdy se případ skutečně odehrál a v době, kdy ho majorka Výrová vyšetřuje. Divák díky tomu uvidí, jaký mohou mít dávno prožité hrůzy vliv na vývoj osobnosti a charakteru člověka. „Pro mne je Vodník především studií toho, co s naší povahou, ve smyslu jednotlivců i společnosti, dělá konfrontace se zlem, které není pojmenováno, objasněno a správně vyšetřeno,“ dodává Viktor Tauš.

Vodník je předposlední minisérií z cyklu Detektivové od Nejsvětější Trojice z dílny režisérů Jana Hřebejka, Viktora Tauše a scenáristy Petra Jarchovského. I v této sérii proto zvolil režisér osobitý přístup k vizuální stránce natáčení. Dialogy, barevné zpracování ani snímání interiérů a exteriérů nejsou takové, na jaké je divák běžně zvyklý a přispívají k baladičnosti celé minisérie. „Přístup Viktora Tauše a kameramana Martina Douby byl pro mě naprosto vyhovující. Jejich koncepce vycházela z nálady, jakou v nich příběh Vodníka zanechal a vůbec se nerozporoval s hereckou prací. Naopak svým způsobem z ní i vycházel. Jelikož já nejsem konzervativec a netrvám na klasickém snímání dialogu, byl jsem nadšen,“ komentuje přístup režiséra představitel jedné z hlavních rolí Václav Neužil.

scénář: Petr Jarchovský, Michal Sýkora // režie: Viktor Tauš // literární předloha: Michal Sýkora // dramaturgie: Jan Štern // kamera: Martin Douba // výkonná producentka: Ilona Jirásková kreativní producent: Jan Lekeš // hrají: Klára Melíšková, Václav Neužil, Lenka Krobotová, Zuzana Stivínová, Marika Procházková, Jaroslava Pokorná, Pavla Beretová, Stanislav Majer, Miroslav Krobot, Miroslav Táborský, Miroslav Hanuš a další

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda ČR schválila návrh státního rozpočtu na rok 2025. Kapitola Ministerstva kultury činí 21,3 miliardy korun. Jde tedy o více než dvaceti osmi procentní navýšení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024, který činil 16,59 miliard korun. Návrh rozpočtu Ministerstva kultury pro rok 2025 je tak o 4,7 miliardy korun vyšší než v roce 2024.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
26.09.2024

ČR: V neděli 22. září 2024 se v Libici nad Cidlinou uskutečnila celostátní konference Svazu českých divadelních ochotníků (dále jen SČDO). Na programu bylo hodnocení činnosti za uplynulé funkční období, diskuse o budoucnosti amatérského divadla a klíčový bod – volba nového předsednictva na dalších pět let.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
25.09.2024

ČR: Díky štědrosti diváků a dárců se během nedělního benefičního koncertu podařilo na pomoc postiženým povodněmi vybrat 38 209 076 korun. Vybrané prostředky poputují do sbírky SOS Povodně organizované Člověkem v tísni. Během hudebního večera vystoupili bez nároku na honorář David Koller s Kollerbandem, Tomáš Klus, Janek Ledecký, Aneta Langerová, Adam Plachetka, Jiří Pavlica a Hradišťan, Kateřina Kněžíková, Lenka Dusilová a Karel Plíhal.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
24.09.2024

PRAHA: Libeňské Studio ALTA v září oficiálně oznámilo příchod nového uměleckého vedení. Od roku 2025 převezme dramaturgii pražského uměleckého prostoru programový tým, který vzešel z výběrového řízení vycházejícího z otevřené výzvy. 

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
26.09.2024