sobota
4. května 2024
svátek slaví Květoslav
Nový koncertní sál v polském Szczecině
© Bartek Baczyk



Janáčkova filharmonie Ostrava vyjíždí na stěžejní turné sezóny do Polska

OSTRAVA-POLSKÁ REPUBLIKA: Ve dnech 14. – 18. listopadu vystoupí ostravští filharmonikové v pěti polských městech. Během tohoto turné představí českou hudbu, a to v pětici nově zbudovaných koncertních sálů, určených pro velký symfonický orchestr. Filharmonie odehraje slavnostní koncerty na počest 100. výročí založení Polska.

Autor článku: 
Markéta Haničáková/jal

Polsko bylo první zahraniční destinací, kam zamířila Janáčkova filharmonie pouhé čtyři roky po svém vzniku. Vzájemnou spolupráci s polskými partnery filharmonie zachovává dodnes. A to nejen díky geografické blízkosti, ale především díky vzestupné tendenci orchestrální kultury v Polsku. Jen za posledních sedm let zde bylo vybudováno patnáct koncertních sálů.

Hlavním a nejdůležitějším cílem turné je vystoupení Janáčkovy filharmonie v nových koncertních sálech polských měst Kielce, Wroclaw, Gorzów, Koszalin, Szczecin. “Jedná se o velmi prestižní a akusticky zcela mimořádné prostory. V tomto ohledu bychom se vzhledem k budoucí výstavbě koncertního sálu v Ostravě nechali rádi inspirovat”, uvedl ředitel JFO Jan Žemla.                                  

“Ostrava již desítky let usiluje o výstavbu koncertní haly s perfektní akustikou, dostatkem míst pro posluchače a zázemím pro Janáčkovu filharmonii Ostrava. Vypsali jsem proto architektonickou soutěž, do které se přihlásilo více než třicet renomovaných studií z celého světa a šest z nich již bylo vybráno pro vypracování návrhu nové koncertní haly. A protože chceme, aby byla skutečně špičková a vyhovovala po všech směrech filharmonikům, kteří v ní získají své zázemí, využijeme jejich cestu po nových koncertních sálech v Polsku k tomu, aby zpátky přivezli konkrétní poznatky, co by v naší koncertní hale určitě nemělo chybět. Věřím, že od managementu společnosti získáme řadu podnětů, které využijeme při přípravách výstavby nového koncertního sálu. V současné době čekáme na návrhy architektonických studií, a k jejich know how budeme připraveni přidat i návrhy od filharmoniků,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura.                                                                           

Koncerty v Polsku předznamenává program vytvořený výhradně z české hudby. Zazní proslulá předehra k opeře Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany, Houslový koncert Antonína Dvořáka v podání houslisty Jana Mráčka a dvě stěžejní skladby Leoše Janáčka: Suita z opery Příhody lišky Bystroušky a Sinfonietta, kterou napsal autor na objednávku Československého sokola a poprvé zazněla v Praze roku 1926 za účasti prezidenta Masaryka. Význam koncertů podtrhne i fakt, že tento program vyžaduje téměř stovku hudebníků na pódiu včetně třináctičlenné žesťové „bandy“. Janáčkova filharmonie vystoupí pod taktovkou úspěšného estonského dirigenta Risto Joosta.                                                 

“Na toto turné se osobně velmi těším. Má pro nás velký a téměř symbolický význam. Myslím v situaci, kdy v Ostravě připravujeme již velmi konkrétně rovněž realizaci koncertní síně,“ konstatoval ředitel JFO Jan Žemla.

Výroční turné Janáčkovy filharmonie Ostrava je financováno z rozpočtu Ministerstva kultury České republiky, statutárního města Ostrava a Moravskoslezského kraje.

                 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024