sobota
4. května 2024
svátek slaví Květoslav
Plakát Zborov
© Národní filmový archiv



Monumentální válečný film Zborov z roku 1938 míří zpět do kin

ČR: Ve čtvrtek 8. listopadu vstupuje do kin po celé republice válečné drama Zborov, které při příležitosti významných osmičkových výročí digitálně zrestauroval Národní filmový archiv. Snímek z roku 1938 zachycuje události, které předcházely bitvě u Zborova, v níž českoslovenští legionáři, do té doby roztroušení po východní frontě, poprvé bojovali jako armádní jednotka. Celovečerní snímek vyniká především rekonstrukcí válečných bojů, která obstojí i před dnešním divákem.

08.11.2018
Autor článku: 
Veronika Bokšteflová

Snímek Zborov režisérů J. A. Holmana a Jiřího Slavíčka měl premiéru v lednu 1939, asi o rok a půl později, než bylo plánováno. Toto zpoždění zásadně spoluurčilo jeho finální podobu i místo v dějinách české kinematografie. Krátce po premiéře bylo promítání filmu úředně zakázáno, na plátna kin se vrátil na krátkou dobu po osvobození v roce 1945. Po únoru 1948 se jeho stopa ztrácí až do konce osmdesátých let, kdy se o filmech s legionářskou tematikou začalo opět mluvit. Díky digitálnímu restaurování budou mít nyní diváci možnost snímek zhlédnout ve stejné podobě, jako v době jeho prvního uvedení v kinech.

„Zborov byla státní zakázka: republika si potřebovala v rámci své vojenské mytologie připomenout zborovskou bitvu jako jednoznačně pozitivní událost, protože právě ona dala vzniknout samostatné československé armádě. Technický stav filmových materiálů prakticky znemožňoval jejich další promítání v kinech, a tak jsme se rozhodli tento státotvorný počin československých filmařů vrátit právě letos do kin. Je to film plný paradoxů: Zborov jako oslava naší státnosti vznikal v atmosféře jejího nejvyššího ohrožení, produkce usilovala o maximální dosah této velkolepé fresky, ale film zmizel krátce po svém uvedení a k divákům se naplno vrací až dnes, takřka osmdesát let od první premiéry. Abychom v této linii paradoxů pokračovali, rozhodli jsme se poprvé promítnou restaurovaný Zborov v Národním památníku na Vítkově, který měl původně sloužit jako mauzoleum TGM, ale místo toho byl zneužit jako symbol pro účely komunistické ideologie. Ukazuje se tak, že místa, příběhy, situace i historické postavy nabývají v dějinách někdy až protichůdných významů, což by nás mohlo aspoň částečně uchránit, abychom nepropadali patosu a kýči národních stereotypů“, říká o důvodech, proč Národní filmový archiv vybral k digitálnímu restaurování právě tento film, generální ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant.

Cílem digitálního restaurování je zpřístupnit film v podobě, jak jej mohli vidět a slyšet diváci v době jeho prvního uvedení v roce 1939. Ve filmu byly proto ponechány prvky, které vznikly při natáčení nebo laboratorním zpracování, a jsou tedy dokladem dobových technologií a tvůrčích postupů. Zdrojem pro digitalizaci obrazu a zvuku byl duplikační pozitiv uložený v Národním filmovém archivu.

Film vstupuje znovu do distribuce ve čtvrtek 8. listopadu 2018. Národní filmový archiv ve spolupráci s Národním muzeem a Československou obcí legionářskou k této příležitosti pořádá site-specific projekci v Národním památníku na Vítkově, v prostředí regulérního kina mohou diváci vidět tento digitálně restaurovaný film téhož dne v Kolárově divadle v Polici nad Metují a v kině Luna v Ostravě, či v sobotu 11. listopadu buď v pražském kině Ponrepo nebo v kolínském Kině 99.

Zborov je posledním filmem z distribučního cyklu Filmové osmičky, který Národní filmový archiv připravil pro rok 2018. V kinech se během roku objevily snímky Bílá tma, TGM Osvoboditel, Démanty noci a Klapzubova XI. Všechny tyto filmy, které připomínají události osmičkových roků, jsou k vidění také online na dafilms.cz

 

 

 

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024