úterý
1. října 2024
svátek slaví Igor
NaFilM v nových prostorech
© Foto: Richard Špůr



V Praze se konečně otevře první filmové muzeum, sídlit bude v Mozarteu

PRAHA: V České republice doposud neexistovalo filmové muzeum. To se ale zanedlouho změní – filmové muzeum NaFilM v prosinci přivítá své první návštěvníky. Sídlit bude v centru Prahy, v historické budově Mozarteum. Vstupenky jsou již teď k zakoupení na Hithitu.

 

 

Autor článku: 
TZ/ika

Po úspěšných interaktivních výstavách Na film!, které dokázaly, že film v muzeu může bavit i vzdělávat návštěvníky všech generací, se týmu mladých realizátorů podařilo najít prostory pro stálou expozici. Filmové muzeum NaFilM se otevře v Jungmannově ulici, v jedinečné historické budově architekta Jana Kotěry. Po letech se tak podaří kulturou oživit místo, kde zpívala Ema Destinnová, působilo legendární divadlo D34 založené E. F. Burianem nebo sídlilo hudební vydavatelství Supraphon.

Malý filmový zázrak

Muzeum vzešlo z nadšení studentů, kterým byla za přínos projektu NaFilM při příležitosti letošního výročí jejich alma mater udělena prestižní cena Univerzity Karlovy. „Založit filmové muzeum byl zpočátku spíš bláznivý nápad během studií – navštívila jsem řadu filmových muzeí v zahraničí a překvapilo mě, že u nás takové muzeum není. Copak ale mohou něco takového změnit studenti, ptala se nás spousta lidí. Uběhlo pět let a teď už s jistotou víme, že mohou! Jsem ráda, že nám vydrželo odhodlání a vůle bojovat za projekt, který dává smysl nejen nám, ale je prospěšný i veřejnosti. Je to jen další důkaz toho, že člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“ říká Adéla Mrázová, jedna ze zakladatelek muzea NaFilM. Za myšlenku filmového muzea se postavila i řada českých filmařů jako například Jiří Menzel, Zdeněk Svěrák, Olga Sommerová, Helena Třeštíková nebo Jan Hřebejk, kteří studenty podpořili formou video spotů.

Heslo “Národ sobě” nahradil slogan “Národ NaFilM”

Otevření filmového muzea v prostorech Mozartea vyžaduje náročnou rekonstrukci. Tvůrci se proto rozhodli vybrat zbývající peníze od veřejnosti, pro kterou chtějí nový kulturní prostor otevřít. Do budování muzea se tak může formou příspěvku ve veřejné sbírce na crowdfundingovém portálu Hithit.cz zapojit opravdu každý, a to zakoupením barvy na výmalbu prostorů, světla do expozice nebo součástek k jednotlivým exponátům. Dárci si mohou za poskytnutou podporu vybrat z mnoha odměn, mezi kterými nechybí ani vstupenky do muzea ani řada nevšedních zážitků.

NaFilM: Národní filmové muzeum

Mozarteum (vchod z Františkánské zahrady směrem od Jungmannova náměstí)

Jungmannova 748/30, 110 00 Praha 1 - Nové Město

Zakladatelé muzea: Adéla Mrázová, Terezie Křížkovská, Jakub Jiřiště

Veřejná sbírka na podporu muzea (15.10. – 29.11.2018): www.hithit.com/nafilmnaporad

Webové stránky: www.nafilm.org

Zdroj: Adéla Mrázová, NaFilM

Více v přiložené TZ.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Po vzájemné dohodě na konci září v Reflexu vyjde poslední díl oceňovaného podcastu Hodina Dějepichu. Její autoři, Tereza Kujová a Jan Studnička, již chystají svůj v pořadí druhý projekt, který jejich fanoušci najdou na Forendors. Novinka se jmenuje HistoRIP. Bude autorům vlastním zábavným způsobem mapovat nejzvláštnější a nejpozoruhodnější příběhy historie. První díl této novinky na Forendors posluchači najdou již 4. října.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Vzdělávání
Co se děje
30.09.2024

ČR: Vláda ČR schválila návrh státního rozpočtu na rok 2025. Kapitola Ministerstva kultury činí 21,3 miliardy korun. Jde tedy o více než dvaceti osmi procentní navýšení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024, který činil 16,59 miliard korun. Návrh rozpočtu Ministerstva kultury pro rok 2025 je tak o 4,7 miliardy korun vyšší než v roce 2024.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
26.09.2024

ČR: V neděli 22. září 2024 se v Libici nad Cidlinou uskutečnila celostátní konference Svazu českých divadelních ochotníků (dále jen SČDO). Na programu bylo hodnocení činnosti za uplynulé funkční období, diskuse o budoucnosti amatérského divadla a klíčový bod – volba nového předsednictva na dalších pět let.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
25.09.2024

ČR: Díky štědrosti diváků a dárců se během nedělního benefičního koncertu podařilo na pomoc postiženým povodněmi vybrat 38 209 076 korun. Vybrané prostředky poputují do sbírky SOS Povodně organizované Člověkem v tísni. Během hudebního večera vystoupili bez nároku na honorář David Koller s Kollerbandem, Tomáš Klus, Janek Ledecký, Aneta Langerová, Adam Plachetka, Jiří Pavlica a Hradišťan, Kateřina Kněžíková, Lenka Dusilová a Karel Plíhal.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
24.09.2024