středa
17. července 2024
svátek slaví Martina
© Logo Středočeského kraje



Díky spolupráci Středočeského kraje a Národního památkového ústavu lidé ušetří za vstupné

STŘEDOČESKÝ KRAJ: Lidé, kteří navštíví vybrané objekty ve správě Národního památkového ústavu, mohou dostat volnou vstupenku do vybraných objektů Středočeského kraje. Smlouvu o spolupráci a vzájemné propagaci schválili středočeští radní.

Autor článku: 
luk

Za každou zakoupenou vstupenku do vybraného objektu ve správě Národního památkového ústavu zakoupenou do 13 hodin daného dne získá návštěvník volnou vstupenku do vybraných objektů příspěvkových organizací Středočeského kraje. Do pilotního projektu bylo vybráno pět míst.

Návštěvníci státního zámku Hořovice tak dostanou volnou vstupenku do Muzea Hořovicka, které sídlí v tzv. Starém zámku v Hořovicích. Kdo se vydá na hrad Krakovec, získá zdarma lístek do Památníku Joachima Barranda ve Skryjích. K souhradí Točník a Žebrák bylo za Středočeský kraj vybráno Muzeum Českého krasu v Žebráku a ke Klášteru Sázava dostanou lidé volnou vstupenku do Památníku Josefa Lady v Hrusicích. Pátým párem objektů je státní zámek Březnice na Příbramsku, kde návštěvníci, pokud si stihnou zakoupit vstupenku do 13 hodin, dostanou ještě volnou vstupenku do krajského Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami.

„Smlouva o spolupráci vychází z Memoranda o spolupráci mezi Národním památkovým ústavem a Středočeským krajem. Dohodli jsme se na vzájemné propagaci našich objektů a myslíme si, že tuto formu, kdy návštěvníci mohou v jednom objektu získat zdarma vstupenku do druhého, lidé přivítají. Bylo vybráno pět párů objektů, které jsou blízko sebe a lidé mohou návštěvu bez problémů stihnout během jednoho dne,“ uvedl krajský radní pro kulturu Karel Horčička (ČSSD). Podle jeho slov se Středočeský kraj vyznačuje výjimečným kulturním bohatstvím a díky propracovaným expozicím v památkových objektech nabízí i kvalitní zdroj poznávání historie regionu. „I proto jsme chtěli umožnit přístup do muzeí a památníků co nejširšímu spektru návštěvníků,“ doplnil Karel Horčička.

Smlouva o spolupráci se zatím uzavírá do konce letošního roku. Po vyhodnocení se rozhodne o tom, jak se ve spolupráci bude pokračovat během příštího roku, a zda se rozšíří i na další objekty.

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024

ČR: Blog Zápisník alkoholičky odstartoval novou životní kapitolu Michaely Duffkové. Začala ho psát jako formu vlastní terapie před šesti lety. Její otevřené osobní svědectví o ženském alkoholismu získalo Cenu Magnesia Litera – Magnesia Blog roku 2019 a rok poté vyšlo knižně. Před pár dny do kin vstoupilo stejnojmenné filmové zpracování v hlavní roli s Terezou Ramba v režii Dana Svátka. A za pár dní – 25. července – vyjde Michaelina třetí kniha o tom, co přineslo půl dekády její abstinence. Zápisník nealkoholičky: Pět let na suchu vydává nakladatelství Motto, Albatros Media.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Knihy, literatura, média
Co se děje
16.07.2024

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Známe výsledky letošního ročníku Ceny Hereditas obligat, kterou Královéhradecký kraj udílí za obnovu a záchranu architektonického dědictví na svém území. Odborná porota letos z 12 nominací vybrala opravu zámeckého areálu Karlova Koruna či bývalého vodojemu, restaurování historicky cenných náhrobků a cenu za popularizaci památkové péče získal Jiří Němeček.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
15.07.2024

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024