pondělí
1. července 2024
svátek slaví Jaroslava
© www.kraj-lbc.cz



Mistři tradiční rukodělné výroby v Liberecké kraji

LIBERECKÝ KRAJ: Od roku 2012 oceňuje Liberecký kraj „Mistry tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje“. Jedná se o výrobce činné v oborech tradiční rukodělné výroby, které jsou ohroženy, nebo jim přímo hrozí zánik. Od letošního června jednotliví mistři představují své výrobky ve vitrínách kanceláře radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje Květy Vinklátové.

Autor článku: 
luk

Aktuálně zde vystavují své výrobky sklář Zdeněk Sochor a autorka podmaleb na skle paní Jana Sojková. Od září pak můžete přijít obdivovat paličkovanou krajku Jany Kaplanové a ukázku broušení šperkových kamenů Petra Šťastného.

„V Libereckém kraji je řada výrobců unikátních výrobků. Vnímám jako svou povinnost a také osobní radost, že mohu jejich výrobky tímto způsobem propagovat. Jsem ráda, že naši ´mistři´ tuto mou nabídku využívají. Kromě mistrů tradiční rukodělné výroby tu mají ukázky své tvorby firmy Rautis a PVO Zákupy. V prvním případě se jedná o unikátní skleněné vánoční ozdoby, u kterých očekáváme na konci letošního roku rozhodnutí o zařazení na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. V případě PVO Zákupy jde o ukázky masopustních masek, které jsou od konce loňského roku zapsány na Seznam nemateriálního kulturního dědictví naší země,“ vysvětlila Květa Vinklátová, radní pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Zdeněk Sochor získal titul v oboru sklářství – výroby hutních figurek. Pochází ze Železnobrodska a ve sklářské rodině se již narodil. Potřebné znalosti a vědomosti v tomto velmi složitém odvětví sklářské výroby získal od svého otce, mistra ve svém oboru. Výroba je zcela ruční a používá původních technologie, jež zachovávají jejich originalitu a původní ráz. Jeho betlém můžete obdivovat v Mini muzeu betlémů  v Železném Brodě, kde je  celoročně vystaven a doplněn  o malované kulisy. Kromě skleněných betlémů vyrábí ptáčky ze skla, skleněné klauny atd. Figurky si můžete prohlédnout na http://sklenene-figury.cz/o-nas/

Jana Sojková pochází z Prahy. Zájem o lidové umění ji dovedl až k muzejní práci, nejdříve pracovala v Městském muzeu ve Vysokém nad Jizerou, odkud přešla do Krkonošského muzea ve Vrchlabí. V muzejních sbírkách se seznámila s podmalbami na skle a začala se jim věnovat nejen po odborné stránce. Podmalby, které tvoří, vycházejí z lidové tvorby především 19. století, inspiruje se zejména obrázky světců. Mezi její nejoblíbenější kusy patří vyobrazení Noemovy archy či zobrazení sv. Cecílie.
V libereckém regionu je jednou z posledních, která ovládá tuto rukodělnou techniku, při výrobě dodržuje tradiční technologie i způsob podmalby na sklo. S její výrobou se můžete setkat na různých tradičních řemeslných trzích v Libereckém kraji nebo přilehlých oblastech.

 

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda včera schválila novelu zákona o audiovizi. Jejím cílem je vytvořit moderní systém, který bude reagovat na dynamické změny v audiovizuálním průmyslu. Hlavními změnami jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek. Novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie tak právě zahájila cestu legislativním procesem. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
27.06.2024

ČR: Čtvrtým rokem pořádá projekt Mravenčí chůva se slovenskou partnerskou organizací Krajina čitateľov celoprázdninovou aktivitu Pročtené léto. Každý prázdninový týden v ní doporučují dětem, rodičům, učitelům nebo knihovníkům zajímavé knihy ke čtení a další aktivity k vybraným tématům. Letošní ročník akce má podtitul: “Slova, která si chceme pamatovat.”

 

Celá ČR
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Vzdělávání
Co se děje
01.07.2024

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Královéhradecký kraj zahájil největší investici do kultury, a to dlouho očekávanou revitalizaci objektu bývalých Vrbenského kasáren, která se promění na novou muzejní budovu sloužící pro vědecké i kulturní účely. Stavební práce budou stát 341 milionů korun.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní, Památky, Vzdělávání
Co se děje
25.06.2024

ČR: V nejnovějším průzkumu Vnímání veřejné služby hodnotí diváci Českou televizi jako důvěryhodnou, objektivní a vyváženou. Ve všech sledovaných bodech navíc došlo k nárůstu hodnocení. Největší pozitivní změnu, o pět procentních bodů, zaznamenala ČT u dotazu, zda předkládá divákům pravdivý a nezkreslený obraz skutečnosti kolem nás. Úspěch zaznamenala veřejnoprávní televize i na mezinárodním poli, podle výzkumu Digital News Report patří Česká televize společně s Českým rozhlasem mezi nejdůvěryhodnější tuzemská média.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
26.06.2024