pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
Předsedkyně Matice slezské v Bystřici nad Olší paní Anna Konderlové při projevu
© Martin Benek



Bystřičané uspořádali vzpomínkovou akci s vysazením Památné lípy

BYSTŘICE: Matice slezská spolu s vedením obce Bystřice uspořádala 29. června vzpomínkovou akci spojenou s vysazením Památné lípy v osadě Paseky, jejíž vznik je datován rokem 1718. V Bystřici a v její části v Pasekách na Loučce byly sázeny lípy odnepaměti. 

Autor článku: 
Petr Majer

Tu nejstarší můžeme vidět právě na Loučce a její stáří je odhadováno na 270 - 300 let. Se vší pravděpodobností byla vysazena v době vzniku osady Paseky, tedy po roce 1718. Při této příležitosti se zde uskutečnilo vzpomínkové setkání spojené s připomenutím nejen 300. výročí vzniku osady, historií jejího vzniku, a 585. výročí první písemné zmínky o Bystřici, ale především tou nejvýznamnější událostí letošního roku, stého výročí vzniku ČSR.

Paní Anna Konderlová, někdejší starostka obce a současná předsedkyně Matice slezské v Bystřici nad Olší mimo jiné uvedla: „Matice slezská v obci, od doby svého vzniku na počátku dvacátých let minulého století, podporovala výstavbu českých škol, zajišťovala finanční prostředky a „češství“ tady utužovala. Dnes pokračujeme v této činnosti, chceme, aby zde zaznívalo české slovo, usilujeme o to, aby člověk byl hrdý na svou zemi a byl rád, že zde žije. Jsme hrdi na to, že T. G. Masaryk, náš první prezident, který se zasloužil o vznik ČSR, je čestným občanem naší obce. Toto významné ocenění mu bylo uděleno v roce 1930.“

"Lípa je náš národní strom, je symbolem naší státnosti a to, že dnes sázíte lípu ve vaší obci je zcela jistě podnětné pro další města a obce na Těšínsku," uvedl Lubomír Matěj, předseda oblastní rady Matice slezské v Českém Těšíně.

Návštěvníci Památnou lípu nemohou minout, je zasazena u naučné stezky, která vede na samotný vrchol Loučky ve Slezských Beskydech.

Mohlo by vás také zajímat...

OSTRAVA: V Ostravě v těchto dnech pokračuje multižánrový fest1vial, který "propojuje světy filmu, designu, architektury a módy a nabízí tak každému návštěvníkovi prostor pro osobní růst a intelektuální obohacení. Jsme rádi, že jsme tuto významnou kulturní událost s mezinárodním přesahem mohli uspořádat právě v Ostravě. Přijďte se všichni podívat!“, zve ředitelka fest1valu Nikola Tošenovská.

V nabídce šesti festivalých dnů jsou i výstavy Ronyho Plesla a Dominiky Petrtýlové ve Futureu, které budou přístupny veřejnosti do 5. 5.

Více informací na: www.iffo.cz

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
03.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024