neděle
19. května 2024
svátek slaví Ivo
© www.kr-zlinsky.cz



Zlínský kraj ocenil MISTRY TRADIČNÍ RUKODĚLNÉ VÝROBY

UHERSKÉ HRADIŠTI: Božena Habartová, Petr a Zlatuše Hejdovi a Marie Pyrchalová se stali držiteli titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje a mají tak právo užívat na oceněných výrobcích a propagačních materiálech ochrannou známku garantovanou Slováckým muzeem v Uherském Hradišti – Centrem péče o tradiční lidovou kulturu Zlínského kraje. 

Autor článku: 
luk

Slavnostní předávání se konalo ve čtvrtek 14. června v uherskohradišťské Redutě.

„Obdivuji vaše výjimečné a krásné umění ruční práce, které se už tak nevidí. Vaše záliba obohacuje celou společnost a přál bych si, abyste ve svém oboru našli pokračovatele," poblahopřál všem nominovaným hejtman Jiří Čunek.

Na podporu oceněných mistrů zakoupí Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, příspěvková organizace Zlínského kraje, výrobky od každého z nich – v celkové hodnotě 50 tisíc korun do sbírek muzea.

Držitelé titulu také získávají od Zlínského kraje finanční odměnu 10 tisíc korun.

„Od vyhlášení výzvy v říjnu 2017 do konce února 2018 bylo doručeno 7 návrhů, které následně hodnotila odborná komise. Posuzována byla předem stanovená kritéria, mezi něž patří předávání dovedností následovníkům, prezentace výrobků ne veřejnosti, estetická hodnota, dodržování autentických tradičních technologií, materiálu i tvarosloví a další aspekty. Na základě doporučení komise potom krajská rada schválila tři držitele titulu," sdělil krajský radní Miroslav Kašný, zodpovědný za kulturu, památkovou péči, spolupráci s církvemi, mládež a sport.

Titul Mistr tradiční lidové výroby Zlínského kraje byl letos udělován po sedmé, ale poprvé v historii to bylo společně s Cenou Vladimíra Boučka, kterou vyhlašuje Uherské Hradiště.

 

ZDROJ

Další informace:
Adéla Kousalová
tisková mluvčí
Krajský úřad Zlínského kraje
577 043 190, 606 369 686

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RYCHLÝ KONTAKT

Zlínský kraj
třída Tomáše Bati 21
761 90 Zlín
 

TELEFONNÍ SEZNAM ZLÍNSKÉHO KRAJE 

ÚŘEDNÍ HODINY

  • Pondělí8:00 - 17:00
  • Úterý8:00 - 15:00
  • Středa8:00 - 17:00
  • Čtvrtek8:00 - 15:00
  • Pátek8:00 - 13:00
IČ: 70 89 13 20
ID datové schránky: scsbwku

VAŠE PODNĚTY A PŘIPOMÍNKY

ODESLAT 

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřu

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024