neděle
20. října 2024
svátek slaví Vendelín
Cambiar La Música
© Archiv Veroniky Veverkové



Festival sborového umění Jihlava 2018

JIHLAVA: Ve dnech 25.‒27. května se v Jihlavě uskuteční 61. ročník Festivalu sborového umění (FSU), sborový festival  s nejdelší tradicí v Česku, obohacený o soutěž pěveckých sborů a doprovodný koncert v Synagoze v Polné.

od 25.05.2018 do 27.05.2018
Autor článku: 
Josef Dušek

V letošním roce se festivalovému publiku představí 6 soutěžních a 7 přehlídkových pěveckých sborů z ČR i zahraničí. Festivalové koncerty se uskuteční na několika místech v Jihlavě – páteční zahajovací koncert v kostele Povýšení sv. Kříže (od 19.00 h), sobotní soutěž i rozborový seminář v Kongresovém sále Hotelu Gustav Mahler, odpolední open-air koncert na Masarykově náměstí (od 15.00 h) a večerní koncert v kostele Povýšení sv. Kříže (od 19.00 h). Nedělní dopolední koncert a vyhlášení soutěžních výsledků se uskuteční v kostele Povýšení sv. Kříže (od 10.00 h).

Soutěžní sborové klání proběhne v sobotu 26. května od 10.55 – 13.20 h, vyhlášení výsledků soutěže a vystoupení vítězů se uskuteční při nedělním dopoledním koncertě v kostele Povýšení sv. Kříže od 10.00 h. Pro všechny účastníky soutěžního klání je připraven rozborový seminář (sobota od 16.00 h, Kongresový sál Hotelu G. Mahler) se členy soutěžní poroty.

Obohacením letošního festivalu budou vystoupení zahraničních hostů ze Slovinska (Akademický sbor Univerzity v Primorsku) a Slovenska (Cambiar La Música), která se uskuteční v pátečním, sobotním i v závěrečném nedělním koncertě v kostele Povýšení sv. Kříže v Jihlavě. V průběhu zahajovacího pátečního večera se publiku představí ústecký komorní sbor NONA PF UJEP, dále pak Dívčí pěvecký sbor SPgŠ Kroměříž a v závěru slovenský dívčí soubor z Pohronské Polhory. Důležitou součástí zahajovacího koncertu bude předání Ceny Ministerstva kultury za rok 2018 panu Tomáši Fialovi - za hudební aktivity v oblasti zájmového sborového zpěvu. V sobotním večerním festivalovém koncertu se představí komorní pěvecké sdružení Punkt Praha, Cambiar La Musica (Slovensko) a Akademický sbor Univerzity v Primorsku (Slovinsko). V programu festivalu zaznějí skladby předních českých autorů i premiéry skladeb soudobých autorů v podání soutěžních i přehlídkových sborů.

Festivalové publikum jistě ocení možnost výběru festivalových akcí jak z hlediska dramaturgie, tak i místa a prostředí a vyjádří svou účastí podporu sboristům i všem příznivcům sborového umění.

Z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury festival pořádají Národní informační a poradenské středisko pro kulturu, útvar ARTAMA a Společnost pro FSU, z s.  Jihlava. Festival se koná pod záštitou ministra kultury České republiky PhDr. Ilji Šmída, hejtmana Kraje Vysočina MUDr. Jiřího Běhounka a primátora statutárního města Jihlavy PaedDr. Ing. Rudolfa Chloupka.

 

Mohlo by vás také zajímat...

JIHOČESKÝ KRAJ: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Alšova jihočeská galerie, Biskupství českobudějovické a Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s. na zahajovací tiskové konferenci představily ve spolupráci s rakouskými partnery přeshraniční projekt s názvem „Gotická stezka Mühlviertel – jižní Čechy (AT-CZ)“ zkráceně „Gotická stezka“. Rakouským projektovým partnerem je Tourismusverband Mühlviertler Alm Freistadt. Zahajovací konference proběhla dne 10. 10. 2024 v budově Biskupství českobudějovického.

Jihočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Památky, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
15.10.2024

ČR: Optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu dokumentární cyklus České televize Vidět filmem. V Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize natáčel režisér Petr Smělík. Šest dílů vysílá od 8. října program ČT art vždy v úterý ve 21:10.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
15.10.2024

ŽATEC: Spolek A dál? letos uspořádal sedm komentovaných procházek po Žatci, které přitáhly širokou veřejnost. Většina procházek byla plně obsazená a konala se za příznivého počasí. Účastníci tak mohli objevovat krásu vilových předměstí, specifický stavební styl Heimatstil nebo majestátní budovy žateckých škol. Poslednímu tématu se věnovala zářijová procházka, která proběhla v rámci festivalu Den architektury, dorazilo na ni 42 posluchačů. Jednoznačně největší ohlas měly dvě exkurze do bývalého Dreherova pivovaru, kam se podívalo přes sto lidí.

Ústecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Architektura, Památky
Co se děje
17.10.2024

ČR: V těchto dnech vyšlo nové album Vteřiny, měsíce a roky, které je výsledkem třetí spolupráce Vladimíra Mišíka s producentem Petrem Ostrouchovem, po předchozích úspěšných albech Jednou tě potkám (2019) a Noční obraz (2021), která získala dohromady sedm cen Anděl. Vladimír Mišík na novém albu přináší patnáct nových písní se čtyřmi texty Michaela Žantovského, šesti vlastními texty, dále již tradičně zhudebněné básně oblíbených autorů – Jiřího Dědečka, Jana Skácela, Josefa Kainara a Františka Gellnera, a také jeden text Tomáše Belka, Ostrouchovova někdejšího souputníka z kapely Sto zvířat. Autorem hudby dvou písní je Vladimír Mišík, ostatní texty zhudebnil Petr Ostrouchov.

Celá ČR
Hudba
Co se děje
18.10.2024