pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
Zámek Litomyšl pyšnící se sgrafity
© Archiv pořadatele



Fotosoutěž Litomyšl - kouzlo sgrafit

LITOMYŠL: Státní zámek Litomyšl vyhlašuje již 4. ročník návštěvnické fotosoutěže, tentokrát na téma Litomyšl – kouzlo sgrafit. V roce 2018 oslaví zámek své 450. narozeniny. Soutěž začíná 1. dubna a končí s posledním otvíracím dnem 28. října 2018.

od 01.04.2018 do 28.10.2018
Autor článku: 
Zdeňka Kalová
Od 1. 4. do 28. 10. se mohou návštěvníci litomyšlského zámku zapojit do nové fotografické soutěže, letos na téma Litomyšl – kouzlo sgrafit. 18. března 1568 byl položen základní kámen nového reprezentačního zámku nejvyššího kancléře pana Vratislava z Pernštejna. Datum začátku stavby určili urozenému majiteli astrologové. A úspěšně, protože krásu renesančního zámku v Litomyšli mohou návštěvníci obdivovat už 450 let. Ve 20. století byla obnovena nádherná sgrafitová výzdoba stěn litomyšlského zámku, a to týmem restaurátorů pod vedením Olbrama Zoubka. Stala se pro zámek charakteristickou.

Pokud se návštěvníkům zámku podaří zachytit zajímavou fotografií sgrafitového zdobení zámeckých fasád této památky UNESCO, mohou fotografii poslat na speciální email kouzlosgrafit@seznam.cz a zapojit se tak do letošní fotosoutěže.

Fotosoutěž na téma Litomyšl – kouzlo sgrafit, jako řada dalších kulturních akcí v roce 2018, je součástí oslav 450. narozenin zámku v Litomyšli.

V soutěži se hraje o rodinné volné vstupenky na litomyšlský zámek na rok 2018, knihy z produkce Národního památkového ústavu, publikace o českých hradech a zámcích, či drobné upomínkové předměty z Litomyšle.

Podrobnosti o soutěži:
Téma:    „Litomyšl – kouzlo sgrafit“
Pořadatel: Státní zámek Litomyšl a územní památková správa Národního památkového ústavu na Sychrově.
Doba trvání: 1. 4. 2018 – 28. 10. 2018
Rozsah: Soutěž je určena pro širokou veřejnost

Podmínky soutěže:
Jeden soutěžící může do soutěže poslat maximálně 3 fotografie.

  1. Fotografie přijaté do soutěže musí být odeslány do 28. 10. 2018 do 23:59 hod. na e-mail soutěže kouzlosgrafit@seznam.cz. 
  2. Fotografie by měly být doplněny názvem a kontaktem (jméno, tel. + e-mail) na autora.
  3. Velikost 1 fotografie (vzhledem k jejich možnému dalšímu zpracování) by měla být cca 1 MB.
  4. Zasláním fotografie souhlasí autor s jejím případným pozdějším použitím pro propagační účely zámku a dalších ročníků soutěže, stejně jako s podmínkami soutěže.
  5. Zasláním fotografie do soutěže odesílatel současně prohlašuje výhradní držení všech autorských práv k fotografii.
  6. Výherce/výherci nemohou požadovat finanční plnění za cenu/ceny získané v soutěži.

Více také na http://www.zamek-litomysl.cz/.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024