středa
18. září 2024
svátek slaví Kryštof
sousedská knihovna ve Svařeni
© zdroj: http://zivot.vysoke-myto.cz



V bývalém transformátoru ve Svařeni občané zřídili sousedskou knihovnu

SVAŘEŇ - VYSOKÉ MÝTO: Ve Svařeni byla 21. března otevřena sousedská knihovna. Knihovna je umístěna v budově bývalého transformátoru v centru obce a je volně přístupná v jakoukoliv denní i roční dobu. Transformátor ve Svařeni je příkladem drobné budovy, jejíž původní účel, kvůli kterému byla postavena, dávno pominul. Díky dobrému nápadu slouží již několik let pro sezónní výstavy a nyní i jako sousedská knihovna.   

Autor článku: 
Pavla Dušková, osadní výbor Svařeň

K zapůjčení jsou knihy pohádkové, dobrodružné, napínavé, přírodopisné i naučné. Knihy budou průběžně obměňovány a na obměně knih se mohou podílet sami čtenáři. Jedinou podmínkou zápůjčky je chovat se ke knihám slušně a dodržovat následující pravidla: „Vážený čtenáři, knihu si půjč, přečti a vrať nebo vyměň za jinou.“ „Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj.“ (Oscar Wilde)

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Nakladatelství Galén právě vydalo knihu unikátní zpovědi dvou žen, které prožily část svého života se stejným narcistickým partnerem. Jejich příběhy doplňují autentická vyprávění dalších dvanácti žen, jež rovněž prošly zkušeností domácího násilí. Příběhy plné bolesti, strachu o děti a bezmoci v souvislosti s prokazováním psychického násilí se rozhodně nečtou lehce, ale mohou čtenáře varovat a zároveň jim pomoci.

Celá ČR
Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.09.2024
HRADEC KRÁLOVÉ: Všichni určitě sledujete nepříznivou meteorologickou situaci, která je příčinou rušení a přesunu mnoha akcí. I my jako organizátoři akce Spray ´n´ chill, která měla proběhnout na mostu U Soutoku, jsme museli významně zasáhnout do programu. Vzhledem k programu a možnostem našich hostů jsme se rozhodli zítřejší večerní program zachovat a drobně rozšířit.

Program u mostu se pro tento týden ruší. Venkovní část akce chceme přesunout na pokud možno co nejbližší termín.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

OSTRAVA: Ateliér výroby ostravského Divadla loutek absolvoval v létě mezinárodní pracovní stáž v Japonsku. V loutkovém divadle Ashiri-za ve městě Sapporo se účastníci během intenzivního týdenního workshopu učili výrobu tradičních japonských loutek joruri.

Sedmičlenný tým složený z řezbářů, dvou krejčových, malíře, výtvarníka a také vedoucího ateliéru, Jana Špačka, měl jedinečnou příležitost učit se od mistra Yabu, ředitele divadla Ashiri-za, které se specializuje na tuto starodávnou uměleckou techniku. Během týdenního workshopu si každý měl možnost vytvořit svou vlastní loutku. Švadleny si vyzkoušely šití kostýmů pro tyto loutky a měly možnost i nahlédnout do postupu výroby tradičního japonského kimona. Stáže se zúčastnili také loutkáři z Tchaj-wanu a Japonska a kromě workshopu byl prostor i pro prezentaci divadel z jednotlivých zemí pro veřejnost.
Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Vzdělávání
Co se děje
17.09.2024

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024