sobota
4. května 2024
svátek slaví Květoslav
obálka knihy
© zdroj: http://havirov-historie.cz



Výtvarné město Havířov

HAVÍŘOV: Výtvarnou knihu o výtvarném městě pokřtila primátorka města Jana Feberová v sobotu 9. září během Havířovských slavností spolu s nakladatelem Radimem Poláškem. Publikaci s názvem Výtvarné město Havířov vydalo město v ostravském nakladatelství En face v závěru prázdnin. Autorkou knihy je paní Alena Krtilová, o četné fotografie se postarali pánové Martin Kuchař, Aleš Milerský, Miloš Polášek, Radim Polášek, Petr Sznapka, Josef Talaš a Antonín Válek.

Autor článku: 
Kamil Křenek
 
Autorka publikace Alena Krtilová se v uměleckém prostředí pohybovala celý svůj profesní život, vystudovala obor filmová kamera a fotografie na pražské FAMU, pracovala jako novinářka. Tak vznikl sen vytvořit knihu o výtvarné podobě Havířova a jeho jedinečném kulturním zázemí. Na knize pracovala se známým fotografem Milošem Poláškem, jehož bohatý archiv umožnil knihu obohatit portréty dnes už mnohdy nežijících umělců. U dokončení publikace, kterou v nakladatelství En Face vydal havířovský magistrát, však ani jeden z jejích tvůrců nebyl. Alenu Krtilovou ochromila těžká mozková příhoda a Miloš Polášek po krátké nemoci nečekaně zemřel. Knihu však profesionálně dokončil jeho syn Radim Polášek.
 
Kniha Výtvarné město Havířov bude bezesporu pro mnohé jeho obyvatele velmi objevná. Možná si teprve při listování jejími stránkami uvědomí, kolem kolika jedinečných výtvarných děl denně procházejí, jak zajímavé jsou fasády jejich domů, jak půvabné jsou sochy ve veřejném prostoru a že jejich město je vlastně docela pěkné.
 
Knihu bude používat město Havířov ke své propagaci, pro zájemce bude kniha ke koupi v Městském informačním centru v kině Centrum.
 
"Chtěla bych poděkovat autorce paní Aleně Krtilové a všem, kteří s ní šli do toho a podíleli se na vzniku této publikace. Díky nim vznikl naprosto unikátní pohled na město, které si dlouhá léta neslo neprávem nálepku jakési hornické noclehárny. Jsem přesvědčena, že kniha Výtvarné město Havířov přispěje k tomu, aby si nejen návštěvníci, ale i obyvatelé města uvědomili krásu a hodnotu umění a architektury, které je obklopují," děkuje tvůrcům díla primátorka města Jana Feberová.
 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024