sobota
24. srpna 2024
svátek slaví Bartoloměj
Bedřich Plíva, sklo
© Archiv pořadatelů



TULáci – Studentský design na Pražském hradě

PRAHA: Empírový skleník v severní části Královské zahrady na Pražském Hradě bude od 23. 9. - 22. 10. 2017 hostit výstavu studijního oboru Textilní a oděvní návrhářství na Fakultě textilní Technické univerzity v Liberci. Prezentován bude výběr studentských prací z oblastí oděvní a textilní design, design skla a šperku a navrhování vzorů a také několik ukázek prací pedagogů, kteří vedou studenty v příslušných výtvarných ateliérech.

od 23.09.2017 do 22.10.2017
Autor článku: 
Jakub Berdych

 

Studijní obor byl na Fakultě textilní Technické univerzity v Liberci otevřen v roce 1992.

Fakulta textilní v letošním roce oslaví 25. výročí otevření tohoto studia a 15. výročí studijního zaměření Návrhářství skla a šperku.

Uplatnění netradičních materiálů a technologií ve výtvarné tvorbě, resp. v designu, se stalo v průběhu vývoje oboru samozřejmostí. Optické vlákno v tapisérii, metalický pásek zakomponovaný v žakárské tkanině, čedičové vlákno ve skleněném svítidle, 3D tisk pro vytvoření šperku, potisk textilie s chameleónním efektem, objekty z nanovlákenných vrstev a mnoho dalších progresivních prvků můžeme vidět v práci studentů i jejich pedagogů. Zastoupeni na výstavě jsou např. Petra Vojtíšková (sklo), Nikol Rýdlová (sklo-šperk), Martina Fabiánová (šperk), Aneta Půhonná (textil), Tereza Vančurová (textil) a další. Z pedagogů, kteří vedou příslušné ateliéry jsou to např. Svatoslav Krotký, Ludmila Šikolová, Oldřich Plíva, Zuzana Veselá, Marcela Kindl Steffanová, Jakub Berdych starší a Ondřej Ludín.

25 let existence studia oboru Textilní a oděvní návrhářství zaznamenalo řadu rozvojových etap a inovací. Původní skladba studia nabízela zaměření Textilní výtvarník a Textilní desinatér, v inovované formě existují i v současnosti. V r. 2002 se obor rozšířil o výtvarné zaměření „sklo a šperk“. Uplynulá doba prověřila správnost koncepce studia, která od počátku spojovala teoretickou výtvarnou složku návrhu s příslušnou technologií a v této podobě je stále aktuální. Experiment není záležitostí pouze vědeckého poznání. Spojením vědy a umění se posouvají hranice možností designérské tvorby. Katedra designu podporuje kreativitu studentů ve všech oblastech tak, aby se stali nejen tvůrci sezónních trendových modelů, ale i inovátory tvůrčích metod a vizionáři kreativního průmyslu.

Současná tvorba oboru Textilní a oděvní návrhářství by se neobešla bez spolupráce Katedry designu s výzkumnými pracovišti napříč Fakultou textilní. Také externí spolupráce s firmami a kulturními institucemi je významnou podporou. Za všechny jsou to např. Severočeské muzeum v Liberci, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci n.N. a Nadace Preciosa.

 

Výstava se koná v Empírovém skleníku v Královské zahradě na Pražském hradě.

Vernisáž v pátek 22.9. 2017 v 16. hodin s úvodním slovem od Mgr. Oldřicha Palaty, Severočeské muzeum v Liberci.

Výstava potrvá od 23.9. do 22.10.2017, otevřeno denně 10-18 hodin.

 

Jakub Berdych
+420 602 353 590

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024