neděle
25. srpna 2024
svátek slaví Radim
program akce
© zdroj: http://benesov-city.cz



Přípravy na IV. ročník Dne české historie vrcholí

KŘIVSOUDOV: 26. srpna bude městys Křivsoudov doslova obležen historickou i současnou vojenskou technikou, bude plný uniforem a dobových kostýmů, které nás přenesou o více než 75 let zpátky do minulosti. Letošní Den české historie, jehož motto zní „Zastavte tyrana!“, je zasvěcen 75. výročí útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Akci doplní také kulturní program, např. vystoupení skupiny TAXMENI.

26.08.2017
Autor článku: 
Markéta Pazderová

Letošní Den české historie, jehož motto zní „Zastavte tyrana!“, bude zasvěcen 75. výročí útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Ale nejen to bude poslední srpnovou sobotu k vidění v Křivsoudově.

Centrálním bodem akcí je místní sokolovna, kde proběhne zahájení a ukončení dne. Ale bojové ukázky, polní tábory, vojenská ležení a prezentace nejmodernější vojenské techniky se budou odehrávat doslova po celé obci.

Historické technice bude kralovat legendární replika Spitfiru, na němž létali čs. stíhači v RAF v období 2. světové války. Replika je osazena původními originálními díly, má pohyblivé prvky řízení a plně vybavenou kabinu. Prohlédnout si budete moci také dobové automobily, výzbroj a výstroj britské i německé armády, z nichž většinu uvidíte v akci.

Proběhnou komentované ukázky náročného výcviku parašutistů, který absolvovali pod vedením speciálních britských jednotek SOE také „autoři“ útoku na Heydricha Josef Gabčík a Jan Kubiš.

Ocitnete se uprostřed bojových scén, jako byste sledovali natáčení nového akčního filmu. Na náměstí se odehraje statečný boj štábního kapitána Morávka s Gestapem, v areálu sokolovny živá ukázka z operování agentů na okupovaném území.

Pro ty, kteří se zabývají obdobím heydrichiády, získali pořadatelé opravdovou lahůdku: dorazí hasičská stříkačka, jejíž naprosto stejný typ použili nacisté při zásahu proti sedmi parašutistům 18. 6. 1942 v Resslově ulici v Praze.

Na své si přijdou i milovníci současné vojenské techniky. Své umění budou prezentovat příslušníci Armády České republiky. Parašutisté z 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec seskočí doprostřed dění z vrtulníku Mi-17, jejich kolegové předvedou ukázku ručních zbraní AČR, výcvik služebních psů a dynamickou ukázku bojového umění MUSADO, určeného pro výcvik armády, policie a dalších ozbrojených složek. Vojenský technický ústav výzbroje a munice ze Slavičína přiveze unikátní techniku ve speciální úpravě pro AČR, mezi nimiž nebudou chybět vozidla IVECO, DANA, BVP, nebo ukázka cvičné střelby z minomenu ANTOS 60 mm.

V letošním ročníku se rovněž v malé, ale významné odbočce, dotkneme 100. výročí bitvy u Zborova, kde se formovala novodobá československá armáda. Zpět do Protektorátu nás vrátí nová výstava Operace Anthropoid, autogramiáda badatele Jaroslava Čvančary, který zde bude podepisovat svou nejnovější knihu Anthropoid – příběh československých vlastenců, či vyprávění plk. Michala Dlouhého o hrdinství českých četníků.

Součástí dne bude historická módní přehlídka, prezentace zajímavých knih, promítání filmů, dětské soutěže a dílničky a mnoho jiné zábavy, od taneční skupiny Caramelka, přes hudební vstupy jazzové zpěvačky Darjy Kuncové a skupiny Jazz Friends, až po vystoupení populárních skotských dudáků The Rebel Pipers a závěrečný koncert skupiny TAXMENI.

Organizátoři se těší, že budou mít čest přivítat také válečné veterány, pamětníky a další vzácné hosty, mezi nimiž by podle posledních zpráv neměla chybět paní Jarmila Doležalová st., jedna ze dvou sester Šťulíkových, které jako jediné děti přežily masakr v Ležákách.
Den české historie organizuje Centrum české historie, o.p.s., ve spolupráci s městysem Křivsoudov a SDH Křivsoudov. Záštitu nad akcí převzali: Mgr. Jana Černochová, poslankyně PČR, Ing. Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje, starosta města Benešov Ing. Petr Hostek a starosta města Vlašim Mgr. Luděk Jeništa.
Akce se koná za podpory Ministerstva obrany ČR a Středočeského kraje.

TZ přiložena.

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024