sobota
24. srpna 2024
svátek slaví Bartoloměj
© Záhlaví plakátu



Letní žurnalistická škola

HAVLÍČKŮV BROD: V neděli 13. srpna odstartuje 13. ročník Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského. Na pět desítek mladých lidí z partnerskcýh regionů Kraje Vysočina se zájmem o média, kulturu historii a společnost střední Evropy ze čtyř zemí se až do 19. srpna bude v Havlíčkově Brodě seznamovat se zákulisím mediálních světa. 

Autor článku: 
luk

Mezi padesátkou mladých Čechů, Poláků, Slováků a Ukrajinců bude také deset účastníků z Nitranského kraje a Zakarpatské oblasti Ukrajiny, kteří přijíždí díky podpoře Kraje Vysočina, který každoročně zve zájemce ze všech partnerských regionů.
V průběhu týdne absolvují studenti Fakulty žurnalisticky Univerzity Konstantina Filozófa v Nitře a bohemisté z Národní univerzity v Užhorodě společně s ostatními praktické i teoretické aktivity v šesti skupinách podle mediálního zaměření pod vedením zkušených lektorů z regionálních i celoplošných médií. Většina výstupů, které během týdne vytvoří, se objeví v regionálních médiích, které jsou partnery letní školy.

Od pondělí 14. do pátku 18. srpna jsou součástí letní školy také veřejně přístupné přednášky a besedy na nejrůznější aktuální témata z mediální oblasti, ale také historie a kultury. 

Program otevře v pondělí v 15.00 debata Rychlé soudy a tlusté čáry Jiřího Padevěta, ředitele nakladatelství Academia s novináře Petrem Vizinou z České televize, večer od 18.30 pak mohou zájemci v rámci Večera S Českým rozhlasem Plus zhlédnout film o cizincích dlouhodobě žijících v České republice a po něm debatu s tvůrci a aktéry filmu nazvanou Jak vidí nás, moderuje Pavel Vondra, Český rozhlas Plus.

V úterý představí v 15.30 vzdělávacího portálu Moderní dějiny.cz jeho šéfredaktor Petr Šimíček, od 19.00 bude debatovat o dění v Evropě se zahraničními zpravodaji Kateřinou Etrychovou z České televize a Ondřejem Houskou z Aktuálně.cz dlouholetý zpravodaj Českého rozhlasu v USA Miroslav Konvalina.

Středa bude ve znamení otázky, zda může pravda zvítězit? Peter Zsapka ze Zastoupení Evropské komise v Praze bude hovořit od 15.30 o době postfaktické, hoaxech a fake news nejen v médiích.
V 19.00 povede Michael Rozsypal z Českého rozhlasu Plus debatu v rámci Večera s Českého rozhlasu Plus o blížících se německých volbách s Peterem Langem, německým korespondentem veřejnoprávní ARD z Prahy.

Ve čtvrtek od 15.30 nejprve vysvětlí Petra Fuksová z portálu Seznam.cz, že Seznam.cz není Google a proč, od 19.00 pak v rámci Večera s Českou televizí a týdeníkem Týžden bude hodnotit Petr Varouška, bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku, na Slovensku a v Rakousku, a Mario Homolka, bývalý šéf dokumentu Slovenské televizie a režisér pořadu Pod lampou, otázku v jakém stavu jsou veřejnoprávní média ve střední Evropě moderuje Jan Moláček, bývalý dlouholetý zahraniční zpravodaj České televize

V pátek se v 15.30 program zaměří na tvůrce filmu Nejsledovanější Jiřího Sádka, režiséra, Antoana Pepelanova, kameramana, Jindřicha Trčku, producenta, kteří budou debatovat o prvním filmu o youtuberech. Vyvrcholením celého týdne bude od 19.00 Večer s Aktuálně.cz a Českým rozhlasem na téma Rusko - partner, soupeř, nepřítel? Pozvání přijal Alexej Kelin, člen Rady vlády pro národnostní menšiny, Josef Pazderka, zástupce šéfredaktora Aktuálně.cz, Michael Romancov, politolog, Martin Dorazín, zpravodaj Českého rozhlasu v Moskvě.

Všechny besedy a přednášky jsou zdarma přístupné veřejnosti v uvedených časech v divadelním sále AZ Centra Havlíčkův Brod – středisku volného času na Rubešově náměstí v Havlíčkově Brodě. Současně budou dostupné také v přímém přenosu na www.vysilamezive.cz, kde budou následně také v archivu.

 

ZDROJ

 

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024