úterý
16. července 2024
svátek slaví Luboš
ilustrativní obrázek
© zdroj: http://www.lidove-stavby.cz



Dny lidové architektury ve Středočeském kraji 2017

STŘEDOČESKÝ KRAJ, ČR: Dny lidové architektury ve Středočeském kraji se uskuteční od 15. do 23. července 2017. Termín je již tradičně svázán s datem narození proslulého lidového stavitele a štukatéra Jakuba Bursy (21. července 1813). Pořadatelství centrálních aktivit letošních Dnů lidové architektury se tentokrát ujal Středočeský kraj, na jehož území proběhne celostátní zahájení i zakončení.

od 15.07.2017 do 23.07.2017
Autor článku: 
ika

Hlavním centrem a dějištěm slavnostního zahájení bude Muzeum vesnických staveb středního Povltaví ve Vysokém Chlumci u Sedlčan, které se rovněž stane výchozím bodem pro „Putování středním Povltavím za lidovými stavbami". Slavnostní zakončení se uskuteční o týden později ve dnech 22. – 23. 7. v Národopisném muzeu Slánska ve Třebízi.

Záměrem je, aby se ke Dnům lidové architektury podle svých představ a možností zapojily všechny kraje naší republiky. Středočeský kraj v této souvislosti začlenil jejich každoroční pořádání do krajské Koncepce účinnější péče o tradiční lidovou kulturu ve Středočeském kraji a k tomu zpracoval Zásady pro pořádání Dnů lidové architektury Středočeského kraje. Podobným způsobem se k celostátním Dnům LA již čtvrtým rokem připojuje například Liberecký nebo Zlínský kraj a letos se s programem přihlásil také Olomoucký kraj.

Ve Středočeském kraji nalezneme dostatek ukázek tradiční české lidové architektury a historie, které si některé organizace a nadšenci vzali za úkol chránit a zachovat pro další generace. Mezi nejvýznamnější skanzeny v oblasti prstence kolem Prahy patří Hamousův statek ve Zbečně, muzeum a skanzen Červený Újezd, Hornický skanzen Mayrau ve Vinařících u Kladna, skanzen ve Vysokém Chlumci, Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem, soubor zděné lidové architektury v Třebízi či Hornický skanzen v Příbrami.

Posláním a smyslem Dnů lidové architektury je seznamovat širokou kulturní veřejnost k bohatstvím  lidové architektury a oslovit, motivovat a inspirovat zástupce státní správy i samosprávy, odborné instituce a organizace, různé neziskové a občanské iniciativy, vlastníky, investory, projektanty, odborníky i širokou veřejnost k péči o toto jedinečné dochované kulturní dědictví.

Všem, kteří se zapojí do pořádání akcí v rámci Dnů lidové architektury kdykoliv poskytneme potřebné rady a pomoc. Zejména celostátní propagaci prostřednictvím webových stránek www.lidove-stavby.cz a v dalších médiích.

Všichni zájemci o lidovou architekturu středního Povltaví jsou vítáni ve Vysokém Chlumci na slavnostním zahájení Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska v sobotu 15. července 2017 v 10 hodin a na následném programu.

Kontakt na Metodické a organizační centrum Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska  2017: Kotěrovo centrum architektury - Trmalova vila, Vilová 11, 100 00 Praha 10 - Strašnice.

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Známe výsledky letošního ročníku Ceny Hereditas obligat, kterou Královéhradecký kraj udílí za obnovu a záchranu architektonického dědictví na svém území. Odborná porota letos z 12 nominací vybrala opravu zámeckého areálu Karlova Koruna či bývalého vodojemu, restaurování historicky cenných náhrobků a cenu za popularizaci památkové péče získal Jiří Němeček.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
15.07.2024

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024