neděle
25. srpna 2024
svátek slaví Radim
Drew Petersen
© archiv klavíristy



Americké jaro se vrací na Dobříš s talentovaným pianistou Drew Petersenem

DOBŘÍŠ: Již popáté se dobříšský kulturní dům zapojuje do festivalu Americké jaro, který v několika městech představuje především začínající americké a české umělce. Letos ve výstavním sále KD Dobříš vystoupí klavírní virtuos Drew Petersen, vítěz prestižní soutěže mladých amerických pianistů American Pianists Awards. 

02.06.2017
19:30
Autor článku: 
Karel Souček

Koncert se uskuteční v pátek 2. června od 19.30 hodin, vstupné činí 100 korun, zvýhodněné pak 50 korun.

„S Městským kulturním střediskem na Dobříši, konkrétně s paní Jindřiškou Kastnerovou spolupracujeme již řadu let, což je samo o sobě dokladem toho, že je to spolupráce úspěšná a radostná. Navíc je Dobříš místem se skvělým publikem, což se v loňském roce potvrdilo, a já jenom doufám, že to takto zůstane,“ zdůraznila ředitelka pořádajícího Ústavu pro česko-americké vztahy Zdenka Součková.

Letos se organizátoři festivalu rozhodli jeho program dramaturgicky více vymezit. Při výběru umělců se zaměřili na ženské interpretky. Festival tak zahájila fenomenální americká klavíristka ruského původu Olga Vinokur, v klubu Jazz Dock vystoupila legenda free jazzu Carla Bley nebo slavná jazzová klarinetistka Anat Cohen. Téma Ženy v dnešním světě se odrazilo i v ostatní nabídce festivalu. Například minulý týden se uskutečnila v Americkém centru beseda s Jiřinou Rybáčkovou, Terezou Boučkovou a Michaelou Hrdličkou s názvem Ženy v dnešním světě a také promítání filmu Rozhovory o soukromém životě v kině Ponrepo.

„Drew Petersen po stránce dramaturgické úplně nezapadá do našeho programu. Jak jsem již zmiňovala, letošním motivem jsou Ženy v dnešním světě. Drew přijíždí v rámci dlouholeté spolupráce festivalu s významnou americkou asociací American Pianists Association, která pořádá jednou za čtyři roky celostátní klavírní soutěž American Pianists Award. My máme tu čest každoročně hostit buď jednoho z finalistů, anebo vítěze, kterým je v letošním roce právě Drew Petersen, což je veliká událost a jedinečná příležitost pro naše publikum,“ poznamenala Zdenka Součková.

Čtyřiadvacetiletý Drew Petersen absolvoval s vyznamenáním Harvardovu univerzitu a získal bakalářský titul ve společenských vědách. Zároveň vystudoval hudbu na Julliard School of Music pod vedením Jerome Lowenthala. Pianista vystupuje sólově i s orchestry jak v Evropě, tak ve Spojených státech a získal řadu cen na mnoha významných soutěžích. Na dobříšském koncertu zazní mimo jiné Sonatina od Ravela, Chopinova Ballada F dur nebo Beethovenova Sonáta F dur, op.54.

„K Americkému jaru jsme se dostali tak, že jsem byla přímo oslovena zakladatelkou Ústavu pro česko-americké vztahy Jiřinou Rybáčkovou. A protože byla nabídka velmi zajímavá po umělecké, společenské i finanční stránce, tak jsme se domluvily a spolupráce trvá dodnes. O serióznosti tohoto projektu mě přesvědčila nejen kvalitní nabídka účinkujících, které bychom do Dobříše za nabízených podmínek jen těžko mohli pozvat, ale i osobnost paní Rybáčkové a její životní zkušenosti, osobní kvality a nadšení,“ vysvětlila ředitelka kulturního domu Jindřiška Kastnerová.

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024