čtvrtek
2. května 2024
svátek slaví Zikmund
© Logo muzea



Ocenění Muzeum roku 2016 získala Galerie Slováckého muzea

ČR: Ve středu 17. května proběhlo v Betlémské kapli v Praze vyhlášení a slavnostní předávání cen XV. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis 2016. Od roku 2015 je v rámci této nejprestižnější události v České republice udíleno také ocenění Muzeum roku, které umožňuje muzejním institucím získat hodnocení od svých návštěvníků. Do hodnocení muzeí a galerií se zapojují prostřednictví portálu do-muzea.cz. V této kategorii i napodruhé bodovalo Slovácké muzeum.

Autor článku: 
luk

Ocenění za třetí místo převzali zástupci Slováckého muzea Ivo Frolec, ředitel, a Iveta Mátlová, zástupkyně ředitele. Sbírka „muzejních Thálií“ se tak v muzeu rozrostla na pět prestižních ocenění získaných od roku 2004. Slovácké muzeum se zařadilo mezi jediné muzeum v republice, které obdrželo třikrát uznání odborné poroty a dnes již také dvakrát podporu ze strany veřejnosti.

Jsem opravdu velmi rád, že i letos jsme se mohli do Prahy vypravit na vyhlašování soutěže Gloria musaealis. Po obdržení ocenění, které určuje odborná porota, je to dnes jasný důkaz, že všechny naše objekty, expozice, výstavy a také doplňující akce v podobě přednášek, koncertů, výukových programů jsou na vysoké úrovni. Ocenění je projevem důvěry v naši práci od regionálních návštěvníků i turistů,“ řekl Ivo Frolec a dodal: „Tato cena také ukázala, že se nejedná pouze o množství návštěvníků, kteří k nám zavítají, ale hlavně o jejich vztah k naší instituci.

Návštěvníci muzeí a galerií mají prostřednictvím soutěže možnost dát najevo, které muzejní instituce je při návštěvě oslovily, ať už se motivací pro účast v soutěži stanou příjemné vzpomínky na prostředí, nebo zhlédnutá expozice. „Moc si tohoto ocenění i s kolegyní Miladou Frolcovou vážíme a chtěla bych všem, co se do hlasování zapojili, poděkovat. Všichni totiž museli poté, co od nás odešli v dobré náladě, si udělat ještě čas a zapojit se do internetového hlasování. Mohli by odejít a hotovo. Ale oni přišli domů a byli ochotni vyjádřit svůj názor, což je důkazem, že krásné pocity, které jsme v nich vyvolali, přetrvávali,“ svěřila se Marie Martykánová, historička umění Galerie Slováckého muzea.

Návštěvnická soutěž Muzeum roku vznikla jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis. Na portálu www.do-muzea.cz můžete hlasovat i letos. Po jednoduché registraci rozdělíte body ve třech různých kategoriích: 1. Expozice a výstavy, 2. Lidé v muzeu, 3. Služby návštěvníkům.
 

Obdržená ocenění Slováckého muzea v soutěži Gloria musaealis:

2004 III. místo – Egypt za vlády faraonů (Muzejní výstava roku 2003)

2010 I. místo – Muzeum lidových pálenic ve Vlčnově (Muzejní počin roku)

2015 II. místo – Stálá národopisná expozice Slovácko (Muzejní expozice roku 2014)

2016 III. místo – Muzeum roku 2015 Památník Velké Moravy (ocenění udělují návštěvníci)

2017 III. místo – Muzeum roku 2016 Galerie Slováckého muzea (ocenění udělují návštěvníci)

 

Bližší Informace:

PhDr. Ivo Frolec, mobil: 774 124 001, e-mail: ivo.frolec@slovackemuzeum.cz

Mgr. Marie Martykánová, mobil: 774 124 016, e-mail: marie.martykanova@slovackemuzeum.cz

PhDr. Milada Frolcová, mobil: 774 124 015, e-mail: milada.frolcova@slovackemuzeum.cz

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024