úterý
16. července 2024
svátek slaví Luboš
Život ve skanzenu
© Uschold K.



Hornofalcký skanzen zahájil muzejní sezónu 2017

BAVORSKO: V sobotu 18. března 2017 se opět otevřely brány Hornofalckého skanzenu v Neusath-Perschen u Nabburgu. Při slavnostním zahájení byla představena nová výstava, která má název „Dobré počasí – špatné počasí“. Počasí ovlivňuje nás všechny, naší náladu, naše oblečení a naše aktivity. Dříve byli lidé mnohem víc závislí na počasí než my dnes. Na tuto výstavu proto přímo navazuje téma letošní sezóny – „Od nouze k nadbytku“. 

od 18.03.2017 do 05.11.2017
Autor článku: 
Petra Zeitler

Jde o zemědělství v minulosti a dnes a o to, co se v posledních 200 letech změnilo. Zabývat se budeme mléčnou výrobou, pěstováním obilí a brambor. Regionální produkty malovýrobců a vazby mezi kvalitními potravinami a životním prostředím, to vše chceme návštěvníkům letos přiblížit.

Roční období určují náš program, a během roku máme připravenou spoustu akcí:

Na jaře to jsou velikonoční svátky a zvyklosti. Květen zahájíme stavěním májky a májovým tancem. 21. 5. pořádáme setkání dudáků, na které tradičně jezdí také skupiny z Čech. V červnu se bude konat Bezinková slavnost a budou se stříhat muzejní ovečky. V červenci proběhne sklizeň obilí a pekař přichystal svátek chleba a pečiva. Bonbónkem sezóny bude 30. 7. traktoriáda.

V září si přijdou na své milovníci koní. Na říjen se mohou těšit chovatelé starých plemen domácích zvířat. Velmi oblíbený je rovněž Posvícenský trh, který nabídne hostům celou paletu čerstvých produktů a krásné rukodělné výrobky. V listopadu se skanzen začne pomalu připravovat na zimní čas a návštěvníci uvidí klasické zimní práce dřívějších dob. Na malém adventním trhu budou k mání originální dárky pro radost. S divadelním představením na biblické téma: „Hledání noclehu“ se koloběh roku 2017 uzavře.

Unikátní kulturní krajinu obhospodařují zaměstnanci muzea tradičním způsobem. Při prohlídce skanzenu, který se rozkládá na ploše 30 hektarů, uvidíte velká selská stavení, malé chaloupky, kovárnu i mlýn. Venkovskou atmosféru zde navozují domácí zvířata, která dříve k hospodářství neodmyslitelně patřila. V areálu skanzenu samozřejmě nechybí ani bavorský hostinec, kde můžete ochutnat místní speciality a piva z regionálních pivovarů.

Těšíme se na Vaši návštěvu!

Provoz ve skanzenu končí 5. 11. 2017. 

Informace najdete na www.freilandmuseum.org

 

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Známe výsledky letošního ročníku Ceny Hereditas obligat, kterou Královéhradecký kraj udílí za obnovu a záchranu architektonického dědictví na svém území. Odborná porota letos z 12 nominací vybrala opravu zámeckého areálu Karlova Koruna či bývalého vodojemu, restaurování historicky cenných náhrobků a cenu za popularizaci památkové péče získal Jiří Němeček.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
15.07.2024

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024