neděle
5. května 2024
svátek slaví Klaudie, Květnové povstání českého lidu 1945
Slavnostní stříhání pásky
© Středočeský kraj



Veigertovský dům v Kolíně je po náročné rekonstrukci otevřen

KOLÍN: Zahájením výstavy Poklady ze sbírek Regionálního muzea v Kolíně byl ve středu 8. března slavnostně otevřen Veigertovský dům, který stojí na Karlově náměstí s číslem popisným 8. Tento památkově chráněný měšťanský dům z druhé poloviny 13. století prošel náročnou rekonstrukcí, na kterou Středočeský kraj získal evropskou dotaci prostřednictvím Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy. Vystaveny jsou zde nejcennější poklady ze sbírek regionálního muzea.

Slavnostního otevření domu a vernisáže se zúčastnila středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011), náměstek pro oblast kultury a památkové péče Daniel Marek (Nezávislí Středočeši), statutární náměstek pro oblast bezpečnosti a cestovního ruchu a starosta Kolína Vít Rakušan (STAN) a ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy Karel Munia spolu s dalšími významnými hosty.

„Rekonstrukce Veigertovského domu patří k největším investičním akcím v oblasti kultury a památkové péče v posledních letech, a to jak co do rozsahu stavebních prací, tak i výše finančních nákladů,“ sdělil účastníkům slavnostního otevření opraveného objektu náměstek hejtmanky Daniel Marek.

Celkové náklady na opravu domu č. 8 na Karlově náměstí, jak dále upřesnil, dosáhly výše 102,5 milionu korun, z čehož dotace ROP činila 42,08 milionu korun. Složitá komplexní rekonstrukce historické části domu probíhala v letech 2014 až 2016 a akceptuje i původní dochované prvky středověkého domu.

„Tato nádherná historická budova v centru Kolína se tak opět stává chloubou města. Jsem ráda, že se náročná rekonstrukce podařila a kolínské Karlovo náměstí opět získalo krásnou dominantu.  Muzeum navíc může konečně představit nejcennější předměty ze svých sbírek v důstojném prostředí,“ prohlásila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

V opravené budově jsou nyní prostory pro stálé expozice, pořádání krátkodobých výstav, přednášek, lektorských a dalších doprovodných programů. Zázemí tu mají i depozitáře pro uložení části sbírkových fondů muzea. V horním podlaží vznikly kancelářské prostory a zázemí pro zaměstnance. Projekt zahrnoval i přístavbu, která obsahuje víceúčelový sál.  Přístavba je šetrně zakomponována do původního dvora.
V objektu bude působit Městské informační centrum, kde návštěvníci získají informace nejen o vlastní architektonické památce a sbírkách, ale i o dalších turistických cílech v regionu. Mezi historickou částí budovy a moderní přístavbou se nachází venkovní relaxační zóna pro návštěvníky. „Regionální muzeum v Kolíně nemělo k dispozici hlavní výstavní budovu více než třicet let. Z prostorových důvodů tak byl výrazně omezen rozvoj jeho činnosti. Teprve až v roce 2012 se zřizovateli muzea, Středočeskému kraji, podařilo vykoupit podíl budovy, který se v důsledku restitucí v 90. letech 20. století dostal do soukromého vlastnictví. Po mnoha letech tak muzeum získalo důstojný výstavní prostor v samém centru města, kde může návštěvníkům ukázat to nejcennější, co má ve svých sbírkách,“ konstatoval ředitel regionálního muzea Vladimír Rišlink.

V pořadí první výstava Poklady ze sbírek Regionálního muzea v Kolíně zahrnuje více než stovku nejcennějších předmětů ze sbírek Regionálního muzea v Kolíně a jeho poboček - Podlipanského muzea v Českém Brodě a Muzea Kouřimska v Kouřimi. „Jedná se o rozmanitý výběr archeologických nálezů, historických, uměleckých a umělecko-řemeslných památek i ojedinělých exponátů z přírodovědné sbírky,“ doplnil Rišlink.

Rozlehlý měšťanský dům na hlavním kolínském náměstí byl založen ve druhé polovině 13. století. V letech 1494 - 1499 byl jeho majitelem Jakub Krčín st. z Jelčan, děd slavného rybníkáře Jakuba Krčína z Jelčan. V první třetině 18. století dům vlastnil městský úředník a pozdější správce radovesnického panství Pavel Samuelis. V této době byla uskutečněna významná barokní přestavba. V letech 1757 - 1858 byl dům majetkem členů zámožné rodiny Veigertovy. V roce 1858 dům koupil obchodník Josef Turnau, který ho nechal přestavět do dnešní pozdně klasicistní podoby. Pro muzejní účely začal být objekt využíván v roce 1935.

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024