pondělí
15. července 2024
svátek slaví Jindřich
© Logo NPÚ



Hrady a zámky navštívilo přes 5,6 milionů návštěvníků

ČR: Památky ve správě Národního památkového ústavu navštívilo v uplynulém roce více než 5,6 milionů návštěvníků. Potvrdila se tak rekordní sezona, která i díky vánoční nabídce na hradech a zámcích překonala podzimní odhady. S rostoucím zájmem o památky vzrostly i výnosy. NPÚ utržil přes půl miliardy korun, které chce vrátit do obnovy památek a zlepšování návštěvnického zázemí. V roce 2016 se uskutečnila i řada významných obnov, které budou v příštích letech pokračovat.

Autor článku: 
Mgr. Jan Cieslar

 

Těší nás, že zájem o naše hrady a zámky roste a cestu na ně si našlo o 600 tisíc návštěvníků více než v loňském roce. Je to závazek a zároveň i šance pro naše památky, neboť do jejich obnovy můžeme reinvestovat více prostředků, které díky vyšší návštěvnosti získáváme,“ zdůrazňuje generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Nejvíce návštěvníků přicházelo na památky od května do září, jen v červenci a srpnu to ale bylo přes 2,3 miliony návštěv. Ani zvýšený zájem o památky o Vánocích již nedokázal zamíchat pořadím jejich návštěvnosti. Tu nejvyšší z více než stovky hradů, zámků a dalších památkových objektů ve správě NPÚ zaznamenal státní hrad a zámek v Českém Krumlově, který navštívilo 426 tisíc lidí. Následuje zámek Lednice s návštěvností 411 tisíc a první trojici uzavírá jihočeská Hluboká, na kterou se vydalo na 293 tisíc návštěvníků. V sezoně 2016 nicméně zaznamenala vyšší návštěvnost naprostá většina památkových objektů, které Národní památkový ústav spravuje, a to včetně těch méně známých.

Úspěšnost uplynulého roku lze vyjádřit i finančně. Vlastní výnosy Národního památkového ústavu v roce 2016 činily 508 793 00 korun, což je o 48 470 000 více než v roce 2015. NPÚ zde tak zaznamenal více než desetiprocentní růst. Většinu vlastních výnosů získávají památkové objekty ze vstupného. Na vstupném a souvisejících službách utržil Národní památkový ústav 440 milionů korun, které chce spolu s dalšími prostředky obdobně jako v minulých letech využít k obnově památkového dědictví.

Kromě nových výstavních expozic, památkových tras a vydaných publikací se památky ve správě NPÚ dočkaly řady stavebních obnov a restaurátorských zásahů, z nichž některé jsou velmi významné. V Českém Krumlově se v listopadu otevřelo Centrum studijních pobytů vzniklé díky podpoře z Finančních mechanismů Evropského hospodářského prostoru. Po pětadvacetileté pauze se pak v září loňského roku veřejnosti otevřel obnovený Taneční sál na hradě Buchlově, který se stal opět součástí prohlídkové trasy.


Kontakt:
Mgr. Jan Cieslar
tiskový mluvčí NPÚ
T: 257 010 206
M: 724 511 225
E: cieslar.jan@npu.cz

 

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Známe výsledky letošního ročníku Ceny Hereditas obligat, kterou Královéhradecký kraj udílí za obnovu a záchranu architektonického dědictví na svém území. Odborná porota letos z 12 nominací vybrala opravu zámeckého areálu Karlova Koruna či bývalého vodojemu, restaurování historicky cenných náhrobků a cenu za popularizaci památkové péče získal Jiří Němeček.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
15.07.2024

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024