pondělí
16. září 2024
svátek slaví Ludmila
© Logo vyhlašovatele



Vyhlášení prvního ročníku Ekopubliky

ČR: Kulturní noviny – vydavatelské a mediální družstvo a Nadace Veronica ve spolupráci s Katedrou environmentálních studií FSS MU v Brně a Lipkou – školským zařízením pro environmentální vzdělávání Brno vyhlašují 1. ročník Ceny za environmentální publicistiku Ekopublika – článek roku 2016.

 

Autor článku: 
luk

Smyslem ocenění je podpořit a zviditelnit tvorbu a publikování pro-environmentálně zaměřených textů v denním a týdenním tisku v České republice, ohodnotit jejich přínos pro environmentální osvětu široké veřejnosti a přitáhnout větší pozornost čtenářů k environmentální problematice popisované seriózními způsoby.

Cena se uděluje za text publikovaný v roce 2016 v českém jazyce, který pojednává o environmentálních tématech týkajících se ČR, Evropy nebo světa. O držiteli Ekopubliky rozhoduje odborná porota složená z environmentálně zaměřených členů akademické obce, renomovaných publicistů a pracovníků v environmentální výchově a osvětě.

Kulturní noviny a Nadace Veronica jsou vyhlašovateli a mediálními garanty Ekopubliky. Partnerství a role výše uvedených vyhlašovatelů a spoluorganizátorů je stvrzeno společně podepsanou dohodou o pořádání Ekopubliky. Administrátorem prvního ročníku Ekopubliky je Lipka – školské zařízení pro environmentální vzdělávání Brno.

 

Pravidla Ekopubliky – Ceny za environmentální publicistiku

Přihláška

O udělení Ekopubliky rozhoduje porota na základě došlých návrhů od fyzických i právnických osob předložených v podobě přihlášky (viz informace na konci tohoto textu). Přílohou přihlášky musí být papírová nebo elektronická kopie (scan) nominovaného článku, ze které je zřejmé, kdy, kde a kým byl publikován.

Návrhy na ocenění se zasílají na adresu Kulturní noviny – vydavatelské a mediální družstvo, Dlouhé Hony 22, 621 00 Brno, nebo na e-mailovou adresu redakce@kulturni-noviny.cz.

Sledované období

K posouzení porotě mohou být přijaty pouze články publikované od 1. 1. do 31. 12. 2016. Uzávěrka nominací na Ekopubliku je 31. 3. 2017.

Oficiální informací o ceně Ekopublika je tisková zpráva publikovaná na stránkách Kulturních novin (www.kulturni-noviny.cz) a předaná vyhlašovatelem České tiskové kanceláři (ČTK).

Posouzení návrhů a vyhlášení ceny

Porotu – jejíž složení bude zveřejněno po uzávěrce nominací – jmenuje šéfredaktor Kulturních novin podle návrhů spolupořadatelů Ekopubliky. Předsedu poroty volí její členové ze svých řad. Členem poroty nemůže být autor kteréhokoliv z nominovaných článků.

Autor/ka oceněného textu získává originální sošku (či jiné výtvarné dílo), popř. i finanční odměnu (v případě dvou a více vítězů bude příslušná částka rozdělena poměrně).

Vyhlášení výsledků Ekopubliky – Ceny za environmentální publicistiku se uskuteční v rámci festivalu Ekofilm na podzim roku 2017 za osobní účasti prezidenta Ekofilmu doc. Ladislava Mika.

Webové stránky Ekopubliky i s přihláškou lze nalézt na této adrese.

 

ZDROJ a více informací ZDE

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ: Všichni určitě sledujete nepříznivou meteorologickou situaci, která je příčinou rušení a přesunu mnoha akcí. I my jako organizátoři akce Spray ´n´ chill, která měla proběhnout na mostu U Soutoku, jsme museli významně zasáhnout do programu. Vzhledem k programu a možnostem našich hostů jsme se rozhodli zítřejší večerní program zachovat a drobně rozšířit.

Program u mostu se pro tento týden ruší. Venkovní část akce chceme přesunout na pokud možno co nejbližší termín.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

ČR: Vybrali jste. Soutěž veřejných sbírek MÁME VYBRÁNO má své vítěze. V kategorii Cena veřejnosti bodovaly stavební úpravy na zámku Plumlov, finančně nejúspěšnější je sbírka na odlití zvonů do kostela v Městě Touškov. Akci tradičně pořádá Institut pro památky a kulturu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
16.09.2024

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024