pondělí
15. července 2024
svátek slaví Jindřich
Plakát festivalu
© archiv organizátorů



Nejlepší dokumenty o životním prostředí míří do Příbrami

PŘÍBRAM: Nejstarší festival dokumentárních filmů o životním prostředí na světě Ekotopfilm pronikl i do Čech a jednu ze zastávek bude mít také v Příbrami. V pátek 27. ledna přiveze na Malou scénu Divadla Antonína Dvořáka ty nejlepší filmy o životním prostředí z celého světa, které zvítězily v hlavní festivalové soutěži v Praze. Ukazují krásu a bohatost přírody, přinášejí nejnovější vědecké poznatky a nabízejí i řešení klimatických problémů. Příbramská část začíná v 16 hodin a vstupné je zdarma. Více v rozhovoru s PR manažerkou Ekotopfilmu Marií Vejvodovou.

27.01.2017
16:00
Autor článku: 
Karel Souček

Podle jakých kritérií vybíráte města, kde se festival zastaví?

Festival si dává za cíl vzbudit zájem široké veřejnosti o témata udržitelného rozvoje. Nekoná se proto pouze v Praze, ale snaží se navštívit co nejvíce měst po celé České republice. Jezdíme do krajských a okresních měst, celkem jich je padesát.

 

Už se v Příbrami či okolí někdy představil? 

Letos festival navštíví Příbram úplně poprvé. Od loňského listopadu běží festivalová tour, která divákům přiváží vítězné filmy z hlavní festivalové soutěže v Praze a doprovodný program. Účast v jednotlivých městech zatím předčila naše očekávání. Tour poběží až do května a celková návštěvnost se odhaduje na 70 tisíc lidí, včetně žáků základních a středních škol, kteří v každém městě navštěvují Junior festival.

 

Jaký je cíl festivalu?

Hlavním cílem je vzbudit zájem veřejnosti o témata udržitelného rozvoje a seznámit je s tím, co se pod tímto trochu krkolomným pojmem vlastně skrývá. Udržitelný rozvoj totiž zasahuje do všech oblastí našeho života a rádi bychom návštěvníky motivovali a přiměli k zamyšlení, co by pro společnost a prostředí, v němž žijí, mohli udělat svým každodenním stylem života. Snažíme se tak činit zábavným způsobem pomocí těch nejlepších celosvětových dokumentů a besed na zajímavá a časově i lokálně aktuální témata se špičkami v oboru.

 

Myslíte i na mládež?

Ano, velký důraz klademe na děti a mládež, snažíme se ,,pozitivně ovlivňovat DNA mladé generace“, protože jejich přístup k životnímu prostředí je stěžejní pro vývoj naší společnosti po další generace. Pokud začne člověk smýšlet a žít určitým způsobem již v útlém věku, může tak docela přirozeně činit po celý život. Nedílnou součástí Ekotopfilmu je proto i Junior festival vytvořený ryze pro žáky základních a středních škol, který se skládá z krátkých zábavných filmů pro určité věkové kategorie a interaktivního workshopu na aktuální environmentální téma s možností vyhrát drobné ceny.

 

Podle jakých kritérií filmy vybíráte?

Festivalové filmy soutěží v sedmi kategoriích. Jedná se o přírodovědné snímky ukazující krásu a bohatost přírody celého světa nebo upozorňující na ekologické problémy. Filmy přinášející nejnovější vědecké poznatky a vývoj technologií. Pozitivní příběhy, kdy se podařilo vyřešit nějaký ekologický problém nebo přispět společnosti i životnímu prostředí díky lidské aktivitě či použití moderních technologií. Vybíráme i investigativní filmy, zaměřující se na aktuální kauzy a palčivé otázky, které současný svět provázejí. Na programu jsou též snímky pro dětské publikum a krátké filmy.“

 

Jaké promítnete v Příbrami?

V Příbrami budou promítány snímky Lidské tělo: mikroskopické safari, Klimatická chyba, Mikroporod, Suri a Štěstí bez peněz. Podrobnosti o nich si mohou zájemci najít na našich webových stránkách.

 

Nabídnete v Příbrami i nějaký doprovodný program?

Ano. V 18 hodin je pro návštěvníky připravena beseda se členy organizace Hnutí DUHA na téma Národní park Šumava a součástí besedy bude i promítání dokumentu Divoké Bavorsko o přirozené obnově lesa v NP Bavorský les, který nám může sloužit jako inspirace. Aby se návštěvníci po zhlédnutí dokumentů trochu uvolnili a pobavili, čeká je od 22 hodin i speciální afterparty s koncertem příbramské kapely Origami a DJ Kubou.

 

Co je na přípravě tak velké akce vůbec nejtěžší?

Dali jsme si ambiciózní cíl navštívit 50 měst po celé republice a v každém chceme návštěvníkům dopřát kvalitní a příjemný divácký zážitek, a to nejen v podobě filmů, ale i doprovodného programu. Snažíme se proto do měst přivézt experty, kteří by s návštěvníky debatovali na zajímavá a pro určitou lokalitu aktuální témata. A samozřejmě zajistit takový program v padesáti městech je někdy oříšek. V rámci tour s námi cestuje například bývalý prezident Microsoft Europe Jan Mühlfeit, který pořádá besedy o rozvíjení dětského potenciálu. Atraktivní téma divokých šelem, kterých v české přírodě v současnosti přibývá, prezentují členové Vlčích hlídek a spolupracujeme například i s českou pobočkou celosvětové organizace Sea Shepherd. Těžší pro nás je také to, že se jedná o první ročník v Čechách, tudíž jsme zatím neznámou značkou. Snažíme se proto veřejnost festivalovým programem zaujmout, zapsat se do jejího povědomí a získat si přízeň pro roky další. Snad se nám to daří i díky tomu, že naše kampaň ,,Dochází nám herci“ zvítězila v soutěži Mediáře a časopisu MarketingSalesMedia jako nejlepší kampaň roku 2016.“

 

Další zastávky festivalu: 30. 1. - Kolín, 1.2.-2. 2. - Ostrava, 7. 2. - Opava, 15.2.-16. 2. - Olomouc, 20. 2. - Zábřeh, 21. 2. - Přerov

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Známe výsledky letošního ročníku Ceny Hereditas obligat, kterou Královéhradecký kraj udílí za obnovu a záchranu architektonického dědictví na svém území. Odborná porota letos z 12 nominací vybrala opravu zámeckého areálu Karlova Koruna či bývalého vodojemu, restaurování historicky cenných náhrobků a cenu za popularizaci památkové péče získal Jiří Němeček.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
15.07.2024

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024